Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.11.22 / dotaz č. 146759
Dobrý den,
plánujeme stavbu nízkoenergetické difuzně otevřené dřevostavby. Bohužel dle projektu nám nezbývá dostatečně velký prostor na podhled pro rozvody VZT (cca 13 cm včetně rastru, desky, čistý rozměr tedy nižší). Bylo nám navrženo vést rozvody rekuperace v nezatepleném půdním prostoru.

- Mohu se prosím zeptat, zda se dnes už jedná o standardní řešení, nebo se to dělá spíše výjimečně?
- Lze se správnou montáží/izolací rozvodů vyhnout obávaným nevýhodám, jako je kondenzace vody, velké ztráty v rozvodech, ohřev vzduchu v létě?
- Jsou nějaké obecné zásady pro montáž v půdním prostoru, které se musí dodržet?

Nechceme decentrální rekuperaci, ale samozřejmě máme obavu z možných problémů, obzvláště, když je tato varianta ještě nákladnější než standard v podhledu.
Předem děkuji.
Dobrý den,
vedení VZT potrubí v nezatepleném prostoru je možné, ale určitě to není ideální řešení a může přinést řadu komplikací. Vedení teplého vzduchu v chladném prostředí půdního prostoru může způsobovat kondenzaci na potrubí. A i přes dobrou izolaci (rozvody zateplete min. 10 -15 cm izolantu) bude docházet k ochlazování vzduchu.
Další nevýhodou jsou prostupy (další díry) v obálce Vašeho domu, které mohou zhoršovat vzduchotěsnost domu.

Pokud jste ve fázi projektové dokumentace, doporučil bych Vám ještě zkonzultovat návrh vedení VZT s Vašim projektantem a případně vytvořil prostor v podhledu.
Neznám návrh Vašeho nuceného větrání ani dimenze potrubí, ale na trhu jsou potrubí s vnějším průměrem od 75 mm. Nebo je možné použít "podlahové" hranaté potrubí s poměrem stran 1:4 a do podhledu se vejít. Další varianty jsou: snížit podhled pouze v části kde vede potrubí, vedení potrubí v podlaze (taky má své nevýhody), ... Vedení v nevytápěném podstřešním prostoru je ale nehorší z uvedených variant, kterému se rohodně doporučujeme vyhnout.

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Vanický* - EKIS Brno CPD tisk