Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.11.22 / dotaz č. 146791
Dobrý den,

ráda bych se s Vámi poradila, kde najít odborníka na diagnostiku vlhkosti v domě. Koupili jsme starší rodinný dům
v němž před 20-ti lety proběhla celková rekonstrukce. Eurookna, zateplení polystyrenem 5 cm. čili z dnešního pohledu nedostatečně. Kamenný sokl domu zateplen není, v dolní části fasády se v podzimním a zimním čase udržuje vlhký pruh. Od počátku podzimu do jara nás trápí zvýšená vlhkost v domě, rosení oken. Jsme ochotni podstoupit i rozsáhlejší zásah vedoucí k odstranění problémů, ale nevím u koho začít. Náš dům je dvojdomek, naši ložnici obklopuje sousední kuchyň a koupelna, sousedé řeší problémy s plísněmi uvnitř domu. V naší ložnici je situace nejhorší. Nevím, jestli by pomohlas sanační omítka, Nebo jestli budeme muset řešit jiný zbůsob zateplení domu?
Za Vaši odpověď, případně radu předem děkuji.

Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz.
Bohužel naše poradna nemůže doporučovat konkrétní firmy/osoby. Zkuste oslovit několik firem ve vašem okolí a vybrat si dle recenzí. Vybírejte takového odborníka, který bude chtít stavbu vidět a vymyslí vám řešení na míru.
Vznik plísní a zvýšená vlhkost domu, může mít mnoho příčit, jak píšete, kamenný nezateplený sokl problému napomáhá. Zdivo soklu je studenější, a proto se na ní snáze srazí vlhkost z vnitřního vzduchu.
Dále je častou chybou a stejně tak pravděpodobně i u vás, že se objekt dodatečně zateplí polystyrénem a vymění se okna a dveře za nová tepelně izolační a dům, který do té doby se přirozeně odvětral, je nyní uzavřen a vlhkost vzlíná směrem dovnitř – důvodem je chybějící hydroizolace. Hydroizolaci je možné dodatečně provést podřezáním zdiva či například injektáží, návrh nové hydroizolace se vždy řeší dle konkrétního domu po inspekci na místě. Sanační omítka vám následně napomůže vysušit zdivo. Plísně obecně vznikají ve vlhku a při špatném větrání – je potřeba tedy dostatečně větrat a tím podpořit vysoušení zdiva.
Je také otázkou, zda se nepustit do větší stavební akce a nezateplit dům znovu a lépe. Tloušťka izolační vrstvy záleží na druhu zdiva, ale pokud se jedná o cihelné či kamenné zdivo je 50 mm opravdu málo. Zateplení je proto třeba zvolit tak, aby oblast kondenzace byla ve vrstvě zateplení, kde nevadí. U malé síly izolace bude vlhkost kondenzovat ve zdivu, nebo na rozhraní zdiva a izolace. Plíseň tedy pak může vznikat i mezi zdivem a polystyrénem, ale to běžně není vidět. Zdivo tím také vlhne a ztrácí izolační schopnost.
Před instalací nové tepelné izolace je nutné vyřešit problém s vlhkostí zdiva a odstranit příčinu. Tím může být právě chybějící hydroizolace, je potřeba se zaměřit i na odvodnění okolí domu a zkontrolovat, zda například dešťové svody nevedou pod dům.
Novou tepelnou izolaci volte s nižším difúzním odporem = lepší prodyšnost, než má obyčejný polystyrén. Vhodným materiálem je pak například minerální vata nebo např. děrovaný polystyrén typu Open. Záleží na rozsahu a na úspoře, ale je na zvážení, zda byste dokonce nemohla na nové zateplení čerpat dotaci NZÚ nebo NZÚ light.
Budete-li chtít zjistit více informací, můžete nás kontaktovat napřímo v našem středisku EKIS Kolín.
Odpovídá:  Veronika Fialová* - EKIS Kolín SIGREEN
Téma:  Ostatní
tisk