Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.11.22 / dotaz č. 146814
Dobrý den,
mám 10 let starý bungalov z týnských děrovaných cihel, v té době měl být nízko energetický, okna jsou osazena trojsklem,
stropy i základy jsou silně zatepleny a přerušeny tepelné mosty. Jsme se ženou důchodci
Mám nárok na dotaci 150 tis. Kč ? V případě, že dotace nestačí, lze žádat o navýšení nebo rozdíl musím doplatit.
Jak mám postupovat?
Děkuji, s pozdravem
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Veškeré informace k současnému znění dotačního titulu NZU Light naleznete v dokumentu „Závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory v programu Nová zelená úsporám Light pro nízkopříjmové domácnosti v rámci Modernizačního fondu“. Platné od 14.11.2022.
Je to poměrně krátký přehledný dokument o několika stránkách, který doporučuji vyhledat na stránkách NZU a pročíst.
Konkrétně k Vašemu domu:
Není příliš starý a uvádíte poměrně dobré izolační vlastnosti stropu a základů. Rovněž okna s trojskly mohou být poměrně vyhovující. Zbývá tedy obvodová stěna, kde uvádíte děrované cihly, ovšem takto popsané neumím zhodnotit. Pokud se jedná o materiál nižších izolačních vlastností, bylo by jistě doporučeno zateplení provést. Rovněž by asi bylo více zateplit strop, neboť těžko zhodnotit, co je myšleno silným zateplením.
Prakticky by bylo vhodné vzít projekt domu s informacemi o skutečně použitých izolacích a materiálech a využít bezplatnou osobní konzultaci v rámci EKIS s poradcem.
Pokud jde o program:
Výše dotace je max. 150 000 Kč. U fasády je to 6 000 Kč na metr běžný. To znamená, že vynásobíte obvod Vašeho domu to částkou. Příklad – je-li obvod 40 m, vyjde 240 000, ale strop je 150 000. Zateplení stropu pod půdou je fixní částkou 50 000 Kč bez ohledu na velikost.
Někdo se rozhodne zateplit jednu stěnu délky 10 m a strop půdy. Má nárok na 60 000 + 50 000, to je 110 000 Kč.
Dále jsou stanoveny minimální tloušťky tepelné izolace. U fasády je to min. 200 mm. U stropu pod půdou min. 300 mm včetně té stávající.
Začíná se opatřením příslušných dokumentů. Není jich mnoho – fotodokumentace stavu před, doklad o vlastnictví účtu a doklad o čerpání důchodu (pokud se jedná o domácnost, kde žijí výhradně důchodci). Dalším dokumentem je „Zpráva o navrhovaných opatřeních (odborný posudek“. Ten Vám zpracuje buď poradce EKIS, nebo poradce které určí MAS. To jsou místní akční skupiny. Ne všechny obce jsou členy nějaké MAS a ne všechny MAS budou tu službu dělat. Zde je ještě určitá nejasnost, která by měla být dořešena shora. Ten posudek je jednoduchá věc na jeden list papíru a zřejmě je budou vystavovat spíše poradci EKIS.
Pak lze podat žádost elektronicky s elektronikou identitou občana. Neboť ne všichni si s tím poradí, předpokládám, že zde pomohou poradci také.
Další dokumenty se předkládají po realizaci. Je to zpráva o provedených opatřeních (zase od nějakého poradce) a foto provedených opatření.
Schovat si musíte doklady o zaplacení, faktury, dodací listy materiálů s jejich vlastnostmi apod. a to po dobu udržitelnosti, která je stanovena 5 let.
K Vašemu dotazu, zda lze žádat o navýšení, pokud dotace nestačí. Obávám se, že nikoli. Maximální výše je jasně vymezena. Pozornost je nutno také věnovat tomu, že lze uplatnit jen přímé realizační výdaje. Ty jsou v pokynech definovány.

Ing. J. Veselý, poradce EKIS,
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.