Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.11.22 / dotaz č. 146878
Dobrý den,

Uvažujeme o stavbě rodinného pasivního domu a zjišťujeme vhodné možnosti vytápění a jejich dopady. Dům bychom chtěli dvoupatrový o velikosti cca 180m2 pro 6 osob. Chtěli bychom rekuperaci. Ale nejsme si jisti, jaký je vhodný zdroj vytápění a ohřevu vody do takového pasivního domu. V domě neuvažujeme zatím o komínu a spíše hledáme funkční, ale jednoduchou technologii. Nejdříve nám bylo doporučeno teplovzdušné vytápění s dohřevem pomocí čerpadla vzduch/vzduch. Pochopil jsem, že výhodou jsou pouze jedny rozvody. Osobně taky uvažujeme nad podlahovým topením (buď elektrické rohože, nebo teplovodní). Zde je však otázka, zda bychom neinvestovali zbytečně velké peníze do dalších rozvodů, které by byly v pasivním domě využity jen výjimečně. Současně se nebráníme fotovoltaice na střeše. Vyplatí se v pasivním domě dělat podlahové topení, nebo je smysluplnější mít pouze teplovzdušné vytápění vzhledem k nákladovosti? Existují nějaké jiné nevýhody teplovzdušného vytápění (rekuperace+tč vzduch/vzduch), než chybějící zdroj sálavého tepla? Budu rád za zkušenosti a rady od odborníka, jelikož se v problematice teprve snažím zorientovat.

Děkuji mnohokrát.
Dobrý den,

toto je jedna z nejsložitějších otázek, protože je individuální pro každý dům a každého stavebníka. Nejvíce ji ovlivňují disponibilní finanční prostředky a individuální požadavky uživatele, významně pak i legislativní požadavky.
Vytápění je v pasivním domě vedlejší, ale přesto nutné, proto je nějaký zdroj tepla potřeba. Na významu výrazně ale nabývá ohřev teplé vody, který významnější spotřebou než vytápění. Je proto potřeba uvažovat o zdroji, který zajistí obojí a splní legislativní požadavky.
Máte-li opravdový pasivní dům, nechť Vám eneregetický specialista ověří, za jakých podmínek splníte požadavek na primární energii z neobnovitelných zdrojů, když použijete přímotopné elektrické vytápění (nejlevnější jsou elektrická tělesa), doplněná případně o krb (ne nutně). spotřeba teplé vody bude snížena rekuperací tepla a absencí cirkulace (při krátkých rozvodech) a bude zajištěna elektřinou nebo malým "levným" tepelným čerpadlem se zásobníkem, případně aktivní rekuperací. nutnost je instalace fotovoltaiky pro splnění legislativních požadavků, která Vám pokryje částečnou spotřebu na vytápění a teplou vodu. Tento systém je zajímavý u budov s opravdu velmi nízkou spotřebou na vytápění (pod 15 kWh/m2 za rok) a sníženou spotřebou teplé vody.
Teplovzdušné vytápění má i nevýhody a je obecně méně komfortní než teplovodní. V případě teplovodního vytápění se můžete soustředit na instalaci tepelného čerpadla pro vytápění a přípravu teplé vody, které má nízký výkon a je vhodné do pasivního domu. V této variantě jistě nebudete potřebovat fotovoltaiku.
Realizují i speciální akumulační kamna konstruovaná přímo do pasivních domů (myslím rakouský výrobce - nemůže v EKIS uvádět), která mají velmi nízký průměrný výkon a přímo se napojují do podlahového vytápění a teplé vody. zbytek zajistí elektrické vytápění.
Znám i projekty, které kombinují vytápění jednotkami vzduch-vzduch (vytápění a chlazení) s elektrickými rohožemi a fotovoltaikou. Jednotky se umísťují do prostorů s největším objemem )typicky obývák s jídelnou a kuchyní dohromady), ale bývají hlučné.
Všechny tyto varianty mají obdobný součet investičních a provozních nákladů za dobu živostnosti. Dokud se výrobci nebudou soustředit na návrh zdrojů výhradně pro pasivní domy, musíme vycházet z trhu pro běžné domy, který je bohužel nákladnější. Výjimku tvořil levný zdroj plyn, která je v současné době pro většinu lidí a dotací neakceptovatelný.

Zvažte tedy co je pro Vás prioritní, jestli nízké investice nebo vlastní komfort a podle toho se rozhodněte. Vždy je nutné splnit legislativní a dobrovolně dotační podmínky, které lze ve většině případů "dotlačit" fotovoltaikou, ale i to je investičně nákladné.
Ať už se rozhodněte jakkoliv, udělal jste správný krok, protože nejlepší je energii nepotřebovat a to právě pasivní domy umí. Vedlejší je čím jej budete vytápět a zde se můžete soustředit více na komfort a optimalizaci investičních nákladů. Uvažujte systém vytápění, větrání a teplé vody jako jeden celek a tak jej i posuzujte z pohledu kompletních investičních nákladů.

s pozdravem
Centrum pasivního domu
Odpovídá:  Ing. Tomáš Vanický* - EKIS Brno CPD tisk