Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.11.22 / dotaz č. 146898
Dobry den,budu vyrizovat rodicum NZU LIGHT a k zadosti je potreba dolozit "odborny posudek",ktery muzete potvrdit Vy.
Formular vyplnime a vy pouze potvrdite nebo je k tomu potreba neco vic......kolik toto potvrzeni stoji.

Dobrý den,
jedním z dokumentů, které je třeba předložit při podání žádosti v rámci dotačního programu "Nová zelená úsporám Light" je Zpráva o navrhovaných opatřeních (odborný posudek).
Na odborném posudku spolupracuje poradce EKIS/M-EKIS (popř. člen místní akční skupiny České republiky) s žadatelem. Ideální je dle mého názoru postup, kdy žadatel má představu, jaké opatření by na svém domě chtěl realizovat a zkonzultuje s poradcem EKIS/M-EKIS vhodnost tohoto opatření a konkrétní technické parametry, aby byly splněny podmínky programu a nehrozily v budoucnu poruchy stavby. Mobilní poradce M-EKIS může také provést konzultaci přímo v místě předmětné stavby. Domnívám se, že v praxi poradce EKIS/M-EKIS Zprávu o navrhovaných opatřeních (odborný posudek) přímo vyplní a potvrdí.

Ohledně způsobu financování této činnosti není k dnešnímu datu (cca týden po vyhlášení programu) situace zcela vyjasněna. Poradce EKIS/M-EKIS může pro žadatele vykonávat zdarma konzultační činnost a pomoci při elektronickém podání žádosti (tzv. dotační asistence). Tyto činnosti dotuje stát. Zda bude potřeba nějaká další komerčně hrazená odborná činnost, bude pravděpodobně záležet na parametrech a složitosti konkrétního jednotlivého záměru.

Doporučuji ale pro úplné vyjasnění této problematiky ještě nějaký čas vyčkat. V současné době probíhá ze strany zástupců EKIS/M-EKIS komunikace směrem k Státnímu fondu životního prostředí ČR i směrem k Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR za účelem vyjasnění této problematiky včetně snahy, aby poradci EKIS/M-EKIS mohli vypracovávat i Zprávu o provedených opatřeních.

S pozdravem Martin Stejskal
Odpovídá:  Ing. Martin Stejskal - M-EKIS Sezimovo Ústí Ing. Stejskal
Téma:  Ostatní
tisk