Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.11.22 / dotaz č. 147020
Dobrý den,

Chystáme se stavět dřevostavbu bungalov a vybíráme dodavatele.

Zajímalo by mě, jak se z hlediska teploty v interiéru, zejména v létě, projeví rozdílná skladba stěn a to konkrétně vnější izolační vrstva - polystyren vs vata vs dřevovlákno? Potažmo, když jsou tam okna, která mají daleko větší prostupnost, jestli má smysl to vůbec brát v potaz?

Druhým souvisejícím tématem jsou technologie vytápění/chlazení. Předpokládám, že jiný způsob než klimatizace chlazení nezajistí, je tot tak? Avšak mít jednotky v každé obytné místnosti nechceme a navíc pro výhřev se mi vzduch/vzduch zdá nevhodný, protože fučí a hlučí a teplo de hned nahoru a u země je zima.

Děkuji předem, pokud byste mi dokázali poradit:)
Dobrý den,

základní věcí se pořídit si energeticky úsporný "spotřebič" - ideálně pasivní dům. Nejlevnější energie je ta, kterou nebudete už nikdy potřebovat. Pak už nemusíte řešit kolik energie stojí. V tomto ohledu to platí i o chlazení. Základní princip ji zabránit zdrojům přehřívání. U rodinných domů je to primárně sluníčko. Tzn. instalujte vnější stínící prvky a zabraňte sluníčku dům přehřívat. to je primární řešení.
Úprava skladby souvisí s fázoým posunem, tedy dobou za jakou se Vám teplo zvenku skrz konstrukci dostane dovnitř a zatíží interiér. Je důležitá především u lehkých staveb, ale často je přeceňovaná. Primární jsou stínící prvky. Fázový posun by vám umět vyhodnotit energetický specialista a případně jej upravit tak, aby nevycházel do špičky solární zátěže druhý den ...

V úsporném domě je dobré technologie spojovat. tepelné čerpadlo vzduch-voda / země-voda je technologie, která umí jak vytápět tak hladit. Máte-li vzduchotechniku nebo teplovodní soustavu, můžete si dům přichlazovat. nejedná se plnohodnotný systém chlazení a spíše zvýšení komfortu po tom, co realizujte chytrá opatření k zabránění přehřívání. Dá se lehce přichlazovat i podlahovým vytápěním. Ohledně čerpadel vzduch-vzduch s Vámi sdílím omezení komfortu. Na druhou stranu se jedná o plnohodnotný systém chlazením, kterým vyřešíte chybějící vnější stínění a pod.

Takže soustřeďte se primárně na chytrý návrh domu a jako velmi nízkou energetickou náročnost z pohledu vytápění i chlazení a zabránění přehřívání (omezení velikosti oken, stínící prvky, slušná izolace, řízené větrání).

s pozdravem
Centrum pasivního domu
Odpovídá:  Ing. Tomáš Vanický* - EKIS Brno CPD tisk