Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.11.22 / dotaz č. 147075
Dobrý den,
rád bych postavil dům bez připojení k distribuční síti elektrické energie, která by byla získávána ze Slunce, kde letní přebytky by byly ukládány do elektromobilu, který by naopak v zimě fungoval jako mobilní baterie a nabíječka (systém Vehicle-To-Load - V2L). Zákon je v současné době podle všeho šedá zóna, kde povolení takové stavby závisí na ochotě stavebního úřadu. V obci kde chci stavět mi sdělili, že oni proti nejsou, ale že s tím nemají zkušenosti a že by chtěli stanovisko nějaké vyšší autority. Údajně příslušný kraj (Ústecký) v tomto ohledu není příliš ochotný. Můj dotaz tedy je, kde/jak je možné získat nějaké použitelné stanovisko, případně i s požadavky na realizaci, které bych poté mohl předat projektantovi?
Děkuji.
Dobrý den,

ostrovní dům opravdu není běžné řešení a jedná se o šedou legislativní zónu. V tomto ohledu bych doporučil obrátit se na ministerstvo pro místní rozvod, odbor stavebních úřadů s žádostí o vyjádření jak máte postupovat a které dokumenty máte doložit.
Obecně jde o to vyřešit, že není připojení k sítím a to musíte fakticky vykomunikovat s dotčenými orgány. Ve vašem případě tedy vyjednat s distributorem elektřiny, řešení odpadních vod, řešení pitné vody. Tyto dotčené orgány by vám měli dát kladné stanovisko, že Vaše řešení je možné.

s pozdravem
Centrum pasivního domu
Odpovídá:  Ing. Tomáš Vanický* - EKIS Brno CPD
Téma:  Elektřina
tisk