Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.11.22 / dotaz č. 147499
Dobry den,

chtěli bychom na našem bytovém domě provést úpravy fasády včetně zateplení a zaměřit se především na eliminaci tepelných mostu a tím pádem zvýšit energetickou účinnost budovy. Potřebujeme poradit jak správně na to a zároveň vědět jestli máme možnost v tomto směru čerpat dotace.
Předem děkujeme za Vás kontakt a případne rady.

Dobrý den,
V dnešní době se často stává, že lidé řeší prvně zdroj vytápění, teplé vody a pak teprve ostatní, děláte dobře, že chcete v první fázi řešit obálku budovy, tedy zateplení konstrukcí, protože následně můžete ušetřit na zdroji na vytápění, kdy bude potřeba nižší výkon. V současné době máte možnost žádat o dotace Nová zelená úsporám, na stránkách https://novazelenausporam.cz/bytove-domy/ je možné zjistit více informací.
Co se týče postupu, tak doporučuji se v první řadě sejít s energetickým specialistou ideálně v rámci Ekis, kde máte možnost bezplatného poradenství (https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS), který s Vámi probere Vaše možnosti a doporučí Vám co a jak zateplit. Následně je potřeba vypracovat projekt, kde bude jasný stávající a nový stav po zateplení, na něj navazuje energetické hodnocení na které máte možnost také čerpat v rámci NZú dotaci, dále už je podání žádosti, následně akceptace dotace (schválení, už je v podstatě jistota, že pokud dodržíte projekt a zejména parametry zateplovacích materiálů, tak dotaci dostanete)
Je potřeba počítat, že dotace se vyplácí zpětně až po realizaci a doložení realizace NZÚ.