Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.11.22 / dotaz č. 147501
Dobrý den, jsme dvě sestry a zdědily jsme dům z roku 1940,na domě nebyly prováděny od té doby žádné úpravy, kromě zavedení plynu asi před 30 lety. V domě zůstala bydlet sestra samoživitelka s 12letým synem, která nyní pobírá příspěvek na bydlení. Nemáme se sestrou žádné finanční prostředky, abychom mohly provést výměnu oken a dveří, zateplení fasády atd. Zajímá mě, zda nám může pomoci dotační program.
Dotační program NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM LIGHT je určen pro vlastníky nebo spoluvlastníky rodinného domu, na jehož úpravy je dotace požadována, ve kterém mají trvalý pobyt počínající před 12. 9. 2022 a zároveň v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti o podporu pobírali příspěvek na bydlení (není nutné, aby jej pobíral po celou). Tj. žadatelem by ve Vašem případě byla Vaše sestra, která má trvalý pobyt v objektu a pro žádost o dotaci je třeba vyhotovit písemný souhlas spoluvlastníka nemovitosti se stavebními úpravami a s písemným závazkem splnění podmínek Rozhodnutí o dotaci po dobu udržitelnosti.
Podpora může být žadateli poskytnuta pouze v případě, že žadatel má právo nakládat s nemovitostí v plném rozsahu a toto právo není omezeno, např. soudcovskou či exekutorskou zástavou, není nařízena exekuce či příkaz k prodeji předmětu podpory a předmět podpory není předmětem insolvenčního řízení.

PODPOROVANÉ AKTIVITY - podporována je výměna stávajících výplní stavebních otvorů (okna a vstupní dveře) a zateplení fasády, střechy, stropu pod půdou, podlahy na zemině nebo nad nevytápěným suterénem.
Maximální celková výše podpory na realizaci opatření je omezena na 150 000 Kč. Čerpání prostředků podpory je možné na základě ŽÁDOSTI O DOTACI vč. ODBORNÉHO POSUDKU až po vydání kladného Rozhodnutí ministra a je žadateli poskytnuta bezhotovostním převodem finančních prostředků v Kč na dotační bankovní účet žadatele formou ZÁLOHY u žádostí podaných před dokončením realizace opatření.

Naše M-EKIS středisko Vám nabízí po návštěvě Vašeho RD bezplatné zpracování Návrhu vhodných energeticky úsporných opatření vzhledem k možné výši dotace NZÚ LIGHT a na základě Vámi vybraných předpokládaných stavebních úprav zpracování ODBORNÉHO POSUDKU (vč. specifikace požadovaného technického řešení např. trojskla apod...), který je povinnou přílohou pro podání žádosti.
Ve vašem případě (vzhledem k plánovanému investičnímu záměru hrazenému 100% z dotace bez Vaší spoluúčasti) doporučuji před podáním žádosti poptat potenciální dodavatele, zda jsou schopni za určené finance stavební opatření zrealizovat. Např. výměna 11ks oken+1ks vstupní dveře za 11*12000Kč+1*18000Kč=150000Kč nebo 25bm fasády za 150000Kč. Stavební úpravy lze samozřejmě i kombinovat vždy tak, abyste využila celou poskytovanou částku.
Zrealizované opatření bude nutné následně doložit (fotodokumentace, fakturace, závěrečná zpráva o provedených opatřeních).

Pokud budete mít zájem o spolupráci, zašlete prosím na M-EKIS mailovou adresu h1.snajdarova@gmail.com podrobnosti o objektu (adresu), kontakt na žadatele (mail a telefon), případně fotodokumentaci všech fasád objektu.
Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk