Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.11.22 / dotaz č. 147630
Dobrý den pane inženýre,

mám již nízkoenergetický dům cca 4 roky starý, vytápěný tepelným čerpadlem vzduch/voda. Lze ještě nějaým způsobem ušetřit?

Děkuji
Dobrý den, děkuji za dotaz. V současné době, kdy hospodaření s energií, ať je v jakékoli podobě, je hlavním tématem společnosti. Vy patříte k těm šťastným, že máte novostavbu stavěnou před nedávnou dobou, kdy se již uplatňovali přísné normy pro prostup tepla konstrukcemi. To však neznamená, že se nedá nic zlepšit. To že máte TČ je výborné a prozíravé, svědčí to o profesionalitě projektanta i stavebníka. Předpokládám že není třeba se bavit o oknech a dveřích, ty zajisté splňují ty nejpřísnější parametry, např U= 0,9
Tady mám pro vás seznam bodů, kde jsou popsány příležitosti, jak zlevnit energetickou náročnost vašeho domu.
Co by jste říkali na rekuperaci? jde o to, že teplý vzduch v rámci větrání domu při cestě ven z domu ohřeje venkovní čerstvý vzduch směřující do domu. Ale dle mého názoru by bylo větším přínosem pořídit na střechu FVE s ukládáním přebytků do teplé vody systému TČ - pokud by to šlo pokud by to nešlo, tak do baterií, pokud na to máte místo. Řešením by byl i výkup ze strany distributora a nebo virtuální baterie.
Máte li nějaký další dotaz, prosím kontaktujte mě na telefonu 722 914 769 a nebo na emailu ekistousen@gmail.com
S pozdravem
Martin Mrkvička
M-EKIS Lázně Toušeň