Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.11.22 / dotaz č. 147641
Dobrý den,
prosím, je možné čerpat dotaci programu NZÚ Light na fasádu v tomto případě:

Na jaře 2022 jsme realizovali zateplení fasády v přízemí rodinného domu. Nyní zbývá zateplit první patro. Lze aplikovat pravidlo dotace 6000 Kč / běžný metr pouze na jedno z pater domu?

Děkuji
Dobrý den,
podpora NZÚ Light je stanovena za běžný metr délky zateplené stěny, měřené vodorovně po vnějším obvodu domu. Celková délka se zaokrouhluje na celé metry směrem nahoru. Zateplení musí výškově pokrývat vytápěnou část domu. Dále také vhodný materiál.

V případě použití tepelněizolačních materiálů s návrhovou tepelnou vodivostí λ nižší než 0,04 W.m-1.K-1 může být navržena tloušťka vrstvy nového materiálu taková, aby tepelný odpor vrstvy přidaného izolantu byl nejméně R=5,0 m2K/W pro zateplení fasády, R=7,5 m2K/W pro zateplení střechy nebo stropu a R=3,0 m2K/W pro zateplení podlahy. Vlastnosti této tepelné izolace budou doloženy např. technickým listem, ve kterém bude uvedena tepelná vodivost materiálu stanovená dle v ČR platných technických norem.

Jeslti máte již realizováno zateplení přízemí a chcete řešit zbytek vytápěné části RD bez té realizované, tak nárok na čerpání dotace máte (za předpokladu ostatních předepsaných podmínek čerpání dotace).

Upozorňuji, že zateplení musíte provést na výšku celého řešeného patra, aby se dala dotace využít.

S pozdravem

Sýkora

Odpovídá:  Ing., Ph.D. David Sýkora* - EKIS Ostrava Ing. Sýkora tisk