Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.11.22 / dotaz č. 147647
Dobrý den,
nevím, jestli se obracím správně na vás. Chtěla bych využít Zelená úsporám LIGHT od 9.1.2023 a potřebuji potvrzení / protokol / od EKIS nebo MAS. Jsem starobní důchodkyně, vdova, mám rod. dům v obci xxxx okr. Svitavy a potřebovala bych dokončit zateplení tohoto domu / již pouze 1 strana / ale nemám už finanční prostředky. Jedná se cca o 80m2.
Rod. dům vlastním ze 3/4, 1/4 vlastní dcera mého zemřelého manžela, která tam nemá trvalý pobyt. Je to problém? A jak max. vysoký může být starobní důchod abych na dotaci dosáhla?
Dotační program NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM LIGHT je určen pro vlastníky nebo spoluvlastníky rodinného domu, kdy žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod. Tj. žadatelem můžete být Vy, ale podpora může být poskytnuta pouze v případě, že žadatel má právo nakládat s nemovitostí v plném rozsahu, tj. pro žádost o dotaci by měl spoluvlastník (dcera Vašeho zemřelého manžela) vyhotovit písemný souhlas se stavebními úpravami a písemný závazek splnění podmínek Rozhodnutí o dotaci po dobu udržitelnosti, vč. čestného prohlášení, že s Vámi nesdílí společnou domácnost (bydlí trvale jinde).

Maximální celková výše podpory na realizaci opatření je omezena na 150 000 Kč a čerpání prostředků podpory je možné na základě ŽÁDOSTI O DOTACI vč. ODBORNÉHO POSUDKU až po vydání kladného Rozhodnutí ministra a je žadateli poskytnuta bezhotovostním převodem finančních prostředků v Kč na dotační bankovní účet žadatele formou ZÁLOHY u žádostí podávaných před dokončením realizace opatření. Dotace na zateplení domu se poskytuje ve výši 6 000Kč na 1 běžný metr délky zateplené stěny, měřené vodorovně po vnějším obvodu domu. Požadovaná celková minimální tloušťka nové tepelné izolace je 200 mm bez další specifikace nebo pokud bude menší, je třeba doložit splnění požadavku min. R=5,0 m2K/W (dle odborného posudku EKIS n MAS). Pokud byste chtěla čerpat celou částku, maximum 150 000Kč Vám stačí na 25běžných metrů vodorovné délky fasády. Zrealizované opatření bude nutné následně doložit (faktury min. za materiál, fotodokumentace stavu po provedení opatření a závěrečná zpráva).

Pokud budete mít zájem o spolupráci při vyhotovení odborného posudku NZÚ LIGHT, zašlete prosím na M-EKIS mailovou adresu h1.snajdarova@gmail.com podrobnosti o objektu (adresu s č.p.), úplný kontakt na žadatele (mail a telefon), případně fotodokumentaci všech fasád objektu.
Naše M-EKIS středisko Vám nabízí bezplatné zpracování Návrhu dalších vhodných energeticky úsporných opatření, pokud budete mít zájem o zpracování NEO-RD, zašlete na M-EKIS mailovou adresu h1.snajdarova@gmail.com i stručný popis zdrojů energie v objektu (např. elektrokotel o výkonu 12kW a el.bojler200l + krbová kamna...) a poslední fakturaci s uvedenou spotřebou v kWh za elektřinu /plyn apod... další potřebné údaje doplníme při vzájemné komunikaci

Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk