Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.12.22 / dotaz č. 147794
Chci v RD vyměnit zdvojená dřevěná okna za plastová s izolačním trojsklem. Rád bych využil Novou zelenou úsporám. Domek vlastním společně se svou ženou, oba důchodci. Trvalé hlášen je zde ještě dospělý syn, nebydlí však zde.
Mám následující dotazy:
1. Atypická okna v podkroví (4 ks, zdvojená, otevírání pod strop) míním místo vnějšího skla opatřit izolačním dvojsklem (nevyhovuje členění navrhovaných plastových oken s trojsklem). Lze na tuto úpravu rovněž získat dotaci?
2. Lze získat dotaci na ostatní (výše uváděná) plastová okna (10 ks + balkonové dveře 3 křídlé), i když se tedy nejedná o všechna okna v objektu?
3. Můžete mi s vyřízením dotace pomoci?
1. Přesklení atypických oken program Nová zelená úsporám nepodporuje, doporučujeme ještě vyčkat na upřesnění podmínek a pravidel programu Nová zelená úsporám Light, kde by toto mohlo být umožněno, k zmíněném upřesnění dojde v lednu 2023
2. Pokud se bude jednat o program Nová zelená úsporám - Light, tak jdou podpořit okna samostatně, nemusí být se měnit všechna najednou. V programu Nová zelená úsporám musí dojít ke splnění více technických kritérií a samotná výměna oken většinou nevychází, proto je potřeba navhrnout i zateplení tepelnými izolacemi. Na Váš případ se pravděpodobně bude vztahovat NZÚ - Light, tak by to neměl být problém.
3. Ano, můžete se obrátit na libovolné konzultační středisko EKIS nebo MAS, ideálně volte podle lokality koho máte nejblíže
Odpovídá:  Ing. Karel Šafařík - EKIS Praha Anylopex tisk