Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.11.22 / dotaz č. 147879
Dobrý den, Pro vytápění v RD používám plyn (2 roky nový kondenzační plynový kotel) a zbytek je na elektřinu. K řešení současné drahotě uvažuji o fotovoltaice a tepelném čerpadlu. Optimálně by bylo dobré spustit obojí současně, ale vzhledem ke vstupním nákladům bych investici rozdělil na dvě etapy. Kterou etapou mi doporučujete začít? Jaký systém tepelného čerpadla doporučujete a je v Poděbradech proveditelný? Jaká je návratnost těchto systémů?
Dům je zateplen a má plastová izolační okna dvojskla. Dodavatel ČEZ mi nabízí realizaci - doporučujete jej z hlediska ceny a kvality?
Děkuji
Dobrý den,
pokud chcete investici rozdělit do dvou etap a zároveň preferujete úsporu v části nákladů na vytápění, určitě doporučujeme nejdříve osadit tepelné čerpadlo a teprve následně fotovoltaiku. Nepočítejte však s tím, že příspěvek výroby elektřiny z osazené fotovoltaiky nějakým významným způsobem pokryje elektrickou potřebu tepelného čerpadla v zimním období. Při zatažené obloze v zimních dnech, kdy je třeba přes celý den ocelově šedá obloha (typicky listopad a prosinec) při instalaci FV běžné velikosti (do 10 kWp) můžete za den vyrobit třeba jen 1 nebo 2 kWh, což je pro provoz tepelného čerpadla naprosto zanedbatelný příspěvek.
K tepelnému čerpadlu – píšete o náhradě za plynový kotel, předpokládám tedy teplovodní otopnou soustavu, nepíšete však zda máte podlahové vytápění a nebo otopná tělesa. V případě otopných těles nemusí být oproti plynovému kotli provozováním tepleného čerpadla žádná úspora – pokud totiž otopná soustava je provedena na vysoký teplotní spád bude sezónní topný faktor (SCOP) tepelného čerpadla nižší. Pokud se přiblíží číslu 2,5, tak osazení tepelného čerpadla vůči plynovému kotli přestává dávat ekonomický smysl, protože ceny médií jsou nyní v poměru cca 1:2 až 1:2,5 násobku ve prospěch plynu.
K typu tepelného čerpadla – tepelné čerpadlo země – voda z důvodu ochrany podzemních minerální vod nejsou v Poděbradech vůbec povolovány, tj. lze uvažovat o systému vzduch – voda. Návratnost výměny systému zdroje tepla nelze bez konkrétních údajů obecně určit - je závislá na velikosti, provedení a zateplení objektu.
Pokud máte zájem problematiku probrat podrobněji, ozvěte se na 605 289 813.
S pozdravem Dalibor Andrejs.
Odpovídá:  Ing. Dalibor Andrejs - EKIS Nymburk Andami tisk