Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.12.22 / dotaz č. 148278
Dobrý den, můj dotaz se týká rozšíření FVE. Již mám na střeše 3,24 kWp, kdy se přebytky ukládají do bojleru. Jednofázový měnič. Na FVE jsem v roce 2018 čerpal dotaci 65 000 Kč. Chtěl bych FVE rozšířit na 10 kWp , třífázový měnič , s ukládáním do baterie. Mohu ještě čerpat nějaké dotace na rozšíření FVE? A je vůbec možné FVE rozšířit?
Dobrý den,
omlouváme se za zdržení s odpovědí.

Důležitým faktorem je jakou měla původní dotace tzv. udržitelnost investice, Neznamená to, že by po nahlášení této změny nešla elektrárna rozšiřovat, ale na tuto dotaci jiř byste neměli nárok. Současná podpora na novou fotovoltaiku má stanovenou udržitelnost, tedy kdy musí bžt v provozu je období nejméně 10 let.

Pokud byla udržitelnost pouze 5 let - tak by mělo jít navýšit na celkovž výkon 10 kWp. Většina programů šla dodatečně rozšiřovat až na povolené maximum. K tomuto rozšíření všek je třeba adminostrativní i energetické posouzení jako v případě nové FVE.

Další důležitou otázkou je jak na toto navýšení bude reagovat distributor lokální energetické soustavy - jestli bude s navýšením výkonu souhlasit.

Doporučuji se přeptat přímo poskytovatele nové dotace tzn. na kontaktech níže:

https://novazelenausporam.cz/kraj/moravskoslezsky

S pozdravem
David Sýkora