Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.12.22 / dotaz č. 148382
Vážení,
prosím o informaci k NZÚ light. V rámci rodinného domu vznikly prohlášením vlastníka tři jednotky. Vlastník jednotky, senior, který pobírá důchod a příspěvek na bydlení by rád tuto dotaci využil na výměnu skla v kastlových oknech u jeho bytu, na zateplení stropu v rovině půdního prostoru (nad jeho bytem) a na výměnu balkonových dveří za nová plastová s dvojsklem.
1. Lze dotaci takto čerpat? (Další členové této domácnosti nejsou),
2. Jaký odpor musí splňovat konstrukce se zateplením půdního prostoru (dřevěný trámový strop s pokládkou minerální vaty v prostoru nevyužívané půdy). Lépe řečeno, jakou tloušťku izolace dotace požaduje?

Děkuji za informaci
Zdravím Vás,
1) Je možné v tomto případě žádat o dotaci z programu NZÚ Light, je-li splněná definice vymezené bytové jednotky a objekt nemá více jak 3 bytové jednotky. Vymezená bytová jednotka je bytová jednotka, která je evidována v katastru nemovitostí dle § 3 odst. 1 písm. d), e) zákona č. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů.
2) V případě zateplení stropu pod půdou, resp. podlahy nevyužívané půdy, je požadovaný odpor zateplené konstrukce ve výši R=7,5 m2K/W. Vlastnosti teto tepelné izolace musí být doloženy např. technickým listem, ve kterém bude uvedena tepelná vodivost materiálu stanovena dle v ČR platných technických norem.
Odpovídá:  Ing. Pavel Koníř - EKIS Ústí nad Labem Drakisa tisk