Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.12.22 / dotaz č. 148755
Dobrý den, Mohu vás poprosit o nezavisle nadimenzovani fotovoltaiky?
Jedná se o r.d. V Plané nad Lužnicí .............. Orientace střechy z 80% na jih. Sklon střechy 21%. Spotřeba 10- 11 MWh. V domě jsou dvě indukce, nautila na 380 V, dvě velké lednice( dva mrazáky, které možná časem odendam možná ne), bojler 60+120l (možná časem sjednotim v jeden), momentální topení je na uhlí, ale vzhledem k tomu, že kotel před dvěma lety lehce tekl, tak kdo ví jaké topení přijde v budoucnu, pracka atd. Na žádost o připojení mi bylo odpovězeno, že mě na pretoky nepripoji jelikož už je plná kapacita site(3%). A posledni velmi důležitá vec- v domě se nebude žít fotovoltaicky.
Původně jsem měl představu 10ti a více kWp panelů, ale vzhledem k tomu, že nebudu moci prodávat pretoky, tak mi to přijde zbytečné. Obsah baterie je také otázkou? Dale jsem zvažovat původně Victron 5000 3faze, ale nyní, jestli by nestačilo Victron 5000 1faze a indukce nechat odebírat proud že sítě egd. Toť vše otázka.
Mohu Vas tímto poprosit o vás názor nadimenzovani fotovoltaiky?
Děkuji
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj odpovídám následující:
Ve Vašem případě bych doporučil 3-fázový fotovoltaický systém s bateriemi o výkonu FV 5,4 kWp a baterií 7,5 KWh sestavenou z jednotlivých článků s možností jejich výměny v případě snížené kapacity. Baterie Li Fe PO4.
Na vstupu do objektu je třeba instalovat regulátor, který bude sledovat směr proudu (např. Wattrouter nebo GREEN Bono), tj. regulátor pro plynulou regulaci výkonu a dokonalé využití přebytků z FVE.
Vlastní regulátor VICTRON sestavený ze 3 samostatných měničů dokáže díky tomu omezit přetok do sítě. Předpokládaná životnost měničů Victron je cca 20 roků. Systém Victron je složený z jednodušších prvků a je tedy více modulárně řešitelný a neomezeně rozšiřitelný. Navíc je evropské provenience a tím je i lépe řešitelná případná reklamace.

S pozdravem

Ing. Josef Šťastný