Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.12.22 / dotaz č. 148763
Dobrý den,

prosím o informaci ohledně získání dotace zelená úsporám . Letos jsme vyměnili dvě stará okna velux (dvojsklo) za nová s trojsklem. Je možné získat dotaci zpětně ? A jak máme případně postupovat.
Celý dům zateplujeme postupně(máme fasádu,střešní okna a okna v obýváku) zatím jsme žádnou dotaci nedostali, když jsem se o ní kdysi zajímal, vždy to bylo na více opatření a my měli na výměnu třeba jen dvou oken. Celkem máme 5 střešních oken, ale tři jsme vyměnili předloni a to už asi šance na dotaci není.
Druhý dotaz se týká výměny zbylých oken v kuchyni, na chodbě a v ložnici(celkem 5) a zateplení podlahy v obýváku. Je možné požádat o dotaci i na tyto práce? Vzhledem k tomu, že už nepracuji, sami už to nezvládneme a bez dotace se do dalších opatření nemůžeme pustit.
Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,
v rámci dotace Nová zelená úsporám LIGHT je možno uplatnit opatření, která byla realizována po 12. září 2022. Nově instalovaná okna musí mít zasklení izolačním 3-sklem, tloušťka rámu minimálně 70 mm.
Je možné zažádat i na výměnu dalších oken, případně na zateplení podlahy i jiných konstrukcí. Pozor: jeden dům může získat dotaci max. 150 tis. Kč. Na jedno okno dostanete 12 tis. Kč, přičemž okno = díra ve zdi, bez ohledu na počet křídel, skutečné členění rámu atd. Na podlahu dostanete 60 tis. Kč, bez ohledu na její rozměry.
Může pro vás být vhodnější požádat ve standardním programu NZÚ, viz: https://novazelenausporam.cz/rodinne-domy/
Přeji hodně úspěchů s dotacemi.
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk