Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.12.22 / dotaz č. 149148
Dobrý den, jsem majitelkou rodinného domu na Tišnovsku. Jsem trvale v ČID 2.stupně a pečuji o postiženého, plně invalidního manžela s průkazem ZTP/P, toho času již ve starobním důchodě. O dávku na bydlení jsem nikdy nežádala a tudíž nepobírala.
Ráda bych v domě provedla výměnu dřevěných kastlových oken za plastová. Prosím o vyjádření, zda mám nárok na dotaci z NZU light?
Žadatelem o podporu NZÚ LIGHT může být pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu na jehož úpravy je dotace požadována, ve kterém má trvalý pobyt počínající před 12. 9. 2022 a zároveň:
– Žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně,
nebo
– žadatel v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti o podporu pobíral příspěvek na bydlení (není nutné, aby jej pobíral po celou dobu).

Ve Vašem případě je tedy třeba nejdříve požádat na Úřadu práce Odbor státní sociální podpory o Příspěvek na bydlení (doložit příjmy a výdaje členů domácnosti za poslední čtvrtletí / o příspěvek na bydlení je možné žádat až 3 měsíce zpětně), žádost je možné podávat i elektronicky na této www adrese
https://www.uradprace.cz/web/cz/prispevek-na-bydleni1
pro elektronické podání potřebujete bankovní identitu (přístup do elektronického bankovnictví) nebo lze navštívit nejbližší pobočku Úřadu práce s občanským průkazem nebo poslat žádost poštou. Při podání žádosti o dotaci NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM LIGHT je nutné potom doložit Rozhodnutí o přiznání Příspěvku na bydlení.

V případě, že Vám bude Příspěvek na bydlení přiznán, ráda Vám pomohu s dalším vyřízením žádosti o dotaci. Pokud budete mít zájem o spolupráci, zašlete prosím na M-EKIS mailovou adresu h1.snajdarova@gmail.com podrobnosti o objektu (přesnou adresu rodinného domu s č.p.), kontakt na žadatele (mail a telefon), případně fotodokumentaci všech fasád objektu a ideálně zpracovanou nabídku na výměnu oken od dodavatelské firmy nebo vše zařídíme při osobní návštěvě.
Podporována je výměna stávajících oken ve vytápěných místnostech, a to včetně střešních oken a balkonových dveří. Nově instalovaná okna musí mít zasklení izolačním 3-sklem, tloušťka rámu minimálně 70mm. V případě stávajících špaletových oken může být podpora poskytnuta
na jejich celkovou opravu, při níž budou vnější křídla nahrazena novými (popř. repasovanými) s izolačním 2-sklem nebo 3-sklem.
Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk