Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.1.23 / dotaz č. 149153
Dobrý den,
mám problém s dodavatelem tepla. Bydlím sama v panelákovém bytě. Jsem velmi otužilá, nikdy už leta ústřední topení nepouštím. I v zimě spím při otevřeném okně. Bohužel topení stojí čímdál víc, přitom ho nikdy nepoužívám, radiátory leta studené. Celý den jsem v práci a pak si doma ještě vyvětrám . Je to byt v osobním vlastnictví - bohužel radiátory zrušit nelze. Platí se značná částka za teplo za prochu bytu...to beru a chápu.Holt stoupačky atd. Máme měřiče, já mám na všech leta nulu. Logické by bylo krom za plochu bytu platit už jen to co je na měřiči a to je u mne leta nic. Bohužel krom plochy bytu se v případech nízké nebo žádné spotřeby musí platit p o k u t a ve výši 80ti procent průměrné spotřeby. V domě je spousta důchodců, kteří topí v jednom kuse a na plné pecky, spotřeba strašná. Proč mám platit pokutu za to co protopí jiní??????? Ve vyúčtování je pak psaná částka k o r e k c e za neodebrané teplo. Loni tato pokuta byla u mne 5.000,-- Kč letos bude 10.000 ??? nebo ještě víc??????????? Předseda společenství vlastníků mi vždy jen řekl, že žádnou pokutu neplatím, že platím vždy jen k o r e k c e . Hrůza , to je mi fuk jak se to jmenuje. Teplárna Opatovice ( hrůza ) to má snad zaplacené 2 x skoro vše, protože ti přetopovači to přeci také vše zaplatí a spousta lidí co topí málo má k o r e k c e ( fuj to je slovo ) také. Spousta lidí je tak nemyslících, že prý raději nechají topení na plné pecky i když jdou do práce, ať hodně protopí a proboha neplatí k o r e k c e . Jsou naprosto mimo, protože tím zvyšují spotřebu všem i sobě a nezaplatí třeba k o r e k c i , ale majlant za protopení. Letos je to obzvlášť hloupost, má se š e t ř i t a plést svetry a kdo netopí měl by být odměněn a ne ještě víc pokutován.

Moc děkuji, že mi poradíte co s tím a jak se zbavit k o r e k c í . Opakuji, že za ploćhu bytu beru ( nedá se nic dělat ), ale k o r e k c e je zlodějina. Moc děkuji za vyřešení
Dobrý den, podle toho co jste napsala, je špatně nastavena smlouva mezi EOP a Vaším bytovým domem. Jde i o to, zda-li je opravdu nastavena tak, jak píšete. Opravdu se mi nezdá, že by to bylo takto nastaveno vzhledem k tomu, že znám jak EOP dodává teplo, je to velmi korektní partner. Tyto problémy jsme již několikrát řešili a pravda vždy byla někde uprostřed, většinou bylo vše vyřešeno jednáním ke spokojenosti klienta. Doporučuji opatřit si předmětnou smlouvu a můžeme ji společně prověřit. Hezký den a pokud si smlouvu opatříte, můžeme Váš problém dále řešit.!
Odpovídá:  Ing. Milan Vich - EKIS Pardubice ETIK tisk