Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.12.22 / dotaz č. 149297
Dobrý den,

zařizujeme systém vytápění na chalupě. V tuhle chvíli topíme zejména krbovou vložkou, ale chtěli bychom zavést něco, co bude fungovat bez našeho přičinění.

Slyšeli jsme o termopanelech, kotli na dřevěné pelety a kotli na dřevoplyn. Potřebovali bychom někoho, kdo by nám pomohl se mezi těmito variantami rozhodnout, případně navrhnout nějakou jinou.

Měli byste nějakého experta, který je zkušený a informovaný v této oblasti?
Díky a přeji hezký den
Dobrý den,
v takto obecném dotazu je mnoho neznámých, proto jen obecná odpověď.

Pokud se má jednat o automatický zdroj vytápění, napadá mě jako zdroj elektřina, zemní plyn, automatický kotel na tuhá paliva.

Elektřina - lze instalovat elektrokotel, elektrické přímotopy (či jiná obdoba např. panely, rohože). Toto je maximálně jednoduché na instalaci, avšak elektické topení je při provozu velmi drahé. Nicméně záleží na spotřebě, jak moc chalupu v zimě využíváte atd.
Jako lepší či levnější varianta se tak nabízí využití tepelné ho čerpadla. Typicky vzduch-voda, případně by mohl být vhodný i typ vzduch-vzduch. Záleží na vašich požadavcích a místních možnostech.
Výhodou tepelného čerpadla jsou bezpochyby nižší provozní náklady, avšak vyšší investice.

Zemní plyn nezmiňujete, předpokládám, že v lokalitě není dostupný. Pokud ano, nabízí se varianta vytápěním plynovým kotlem či lokálními plynovými topidly.

Kotel na tuhá paliva (dřevní pelety, uhlí) může být v automatickém provedení se zásobníkem. Pak si sám řídí spalování, výkon, zatápění apod. Vždy nějakou obsluhu potřebuje, ale ne na denní bázi. Stačí rámcově jednou za týden či dva doplnit palivo, vybrat popel apod.

Nevím, co je myšleno termopanely, pravděpodobně solární kolektory. Ty jsou dvojího typu, buď pro výrobu tepla nebo elektrické energie. Ty lze jistě využít, ale samy vytápění nezajistí.

Pro podrobnější zhodnocení možností vytápění vaší chalupy doporučuji osobní návštěvu některého ze středisek EKIS.
Seznam středisek zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS


Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk