Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.12.22 / dotaz č. 149309
Dobrý den.
Po konzultaci s odborníky se na můj ŘRD se čtyřmi podlažími jeví jako nejoptimálnější pro úsporu energie použití solárně-termických panelů. ŘRD z roku 1936 Plzeň-Slovany, střecha na JZ rovná 5x4m sklonitá 2x3m. Svod větracím komínem cca 15m do kotelny s plynovým kotlem Buderus a vedle stojícím zásobníkem nyní 100 litrů. TČ pro dům s radiátory se ztrátami 16 kW by muselo být umístěno u hranice pozemku, kde mají sousedé ložnici /nevhodné/. FVE vzhledem k malé ploše střechy neekonomické. Účinnost FV je prý max. 16% oproti 60=80% u solárního ohřevu. Po návštěvě a konzultaci dvou profesionálů větších firem, které se zabývají TČ a FVE je nejoptimálnější volit dva solárně termické panely, deskové, vakuové s 200 litrovým zásobníkem se smyčkami pro ohřev TUV a dotápěním ÚT. Zásobník by byl dotápěn stávajícím plynovým kotlem, který to umožňuje. Stávající zásobník 100l je plně dostačující i při 6-ti obyvatelích jedné rodiny. V letním období je dům často delší dobu úplně bez odběru /mám obavy z přehřívání systému/.
Případně sestavu doplnit o FV panel s baterií, který by umožňoval provoz čerpadel. TUV je nyní po čtyřpodlažním domě rozvedena smyčkou o nejmenší možné délce, tak aby byla ihned možnost odběru v každém podlaží.
Je má úvaha správná?
Bohužel nemohu sehnat firmu, která by instalaci provedla. Můžete mi nějakou doporučit?
Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký den.
Dobrý den,
Je mi líto jako nezávislé poradenství - nemůžeme doporučovat firmy.
Ale v každém případě daná firma repetivě výrobce soláních systému má své řešení pro zamezení přehřátí tzv. "stagnace solárního systému" - není třeba vymýšlet nové.

Např. má regulátor který mají v menu možnost nastavení různých typů ochran solárního okruhu, solárních panelů. Jedná se o ochranu proti zamrznutí, která aktivuje čerpadlo pokud dojde k poklesu nastavených teplot na solárních panelech. Dále lze nastavit režim dovolená, který odlehčí celému solárnímu systému tak, že ve dne solární panely natápí solární zásobník a v nočních hodinách dochází přes solární panely k jeho zpětnému vychlazování. Všechny pokročilé funkce solárního systému by měl nastavovat vyškolený technik.



Odpovídá:  Ing. Jan Kvasnička - EKIS Plzeň ArchEnergy tisk