Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.12.22 / dotaz č. 149334
V současnosti mi firma obkládá izolací rodinný dům. Rád bych samozřejmě využil možnosti přidělení dotace na zateplení domu, např. Nová zelená úsporám LIGHT. V rodinném domě bydlíme již 3roky. Vlastníkem RD je manželka, která má však zapsán trvalý pobyt jinde.
Na základě dotazu vzneseného na SFŽP ohledně trvalého pobytu a případných náhradních dokladů pro získání dotace NZÚ LIGHT máme k dispozici písemnou odpověď SFŽP "Žadatel musí mít v domě trvalý pobyt před 12.9.2022, tak je to uvedeno v závazných pokynech v kapitole 2.1.Nestačí, že v domě pouze bydlí. Dokument v kap. 4.1 je uveden, pokud by nastal nějaký specifický případ (např. žadatel ztratí OP). Pak může předložit jiný doklad, který prokáže trvalý pobyt v nemovitosti. V drtivé většině bude trvalý pobyt zapsán v OP nebo v registru osob."
Na základě odpovědi FONDu by manželka musela mít zapsán trvalý pobyt k 12.9.2022 minimálně v registru obyvatel, jinak není oprávněným žadatelem NZÚ LIGHT.

Další možností pro ZÍSKÁNÍ DOTACE na ZATEPLENÍ FASÁDY je podání žádosti o dotaci v klasické NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM... tato žádost však již vyžaduje zpracování Odborného posudku zahrnující projekt a energetické hodnocení (dotace na Odborný posudek je 25 000Kč).
Dotace z NZÚ na ZATEPLENÍ FASÁD je poskytována ve výši 600Kč/m2 DÍLČÍ OPATŘENÍ, podmínkou je splnění následujících požadavků
- Součinitel prostupu tepla konstrukce na obálce budovy, na které je prováděno opatření ≤ 0,7 UN,20 SPLŇUJETE
- Procentní snížení průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy oproti stavu před realizací opatření ≥ 10 %
- Snížení výpočtové hodnoty celkové primární energie z neobnovitelných zdrojů dodané do budovy v MWh/rok ≥ 10 %
- Snížení výpočtové hodnoty celkové dodané energie do budovy v MWh/rok ≥ 10 %
Konkrétní procento úspor je vždy výsledkem výpočtů energetického hodnocení před a po zateplení fasády (před a po provedení opatření).
Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk