Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.12.22 / dotaz č. 149413
Dobrý den, v polovině letošního roku (2022) jsem uvažoval o dodatečném zateplení stropů rodinného domu, když v listopadu prozatímní ministr ŽP ohlásil program Nová zelená úsporám Light. To mne zaujalo natolik, že bych ho rád využil vzhledem k tomu, že jednoznačně splňuji jeho podmínky. Jednou z náležitostí k přihlášení se do programu je vyhotovení posudku plánovaných změn, který musí potvrdit odborník, m.j. pracovník EKISu. Oslovil jsem středisko CNE v Částkově ulici (netuším, jestli a jak jste spojeni), ale dostalo se mi nadvakrát zamítavé odpovědi (naposledy doslovně „podmínky NZÚL je natolik jednoduchá, že není zapotřebí energetických specialistů, auditorů s 2-3 vysokými školami, kteří budou toto poradenství zastřešovat posudkem. … Naše EKIS se z interních důvodů zatím nebude na NZÚL podílet. …“, viz odpověď 149094 v poradně i-EKIS).
Středisko MAS v Plzni jsem nenašel, obracím se proto znovu na EKIS. Nemyslím, že bych potřeboval energetické specialisty s několika vysokými školami, jediné, co potřebuji je podpis. Myslím si to z následujících důvodů:
Třetinu plochy rodinného domu z poloviny třicátých let min. stol. jsem přistavěl od základů až po střechu vlastníma rukama na počátku 80. let. Ve starší části jsem tehdy provedl různé úpravy včetně zateplení (ovšem při požadavcích poplatných tehdejší době a s materiály tehdy dostupnými a sehnatelnými), též na základě výpočtů tepelných ztrát. Vím přesně, jak dům vypadá a kde jsou jeho slabiny. Mám podrobnou výkresovou dokumentaci domu a rovněž fotografie. Proto vím přesně, co bych chtěl na domě udělat, což jsem si do výkresů též zanesl a udělal předběžnou kalkulaci. Schází mi už jen málo: dostatek fyzických sil pro svépomoc, které bych chtěl nahradit objednáním prací u specializovaných firem, přísun finančních prostředků, neboť ani valorizace penzí nevytrhne všechno, a tudíž dotace na program NZUL by se hodila, a hlavně podpis pod posudkem, abych se mohl přihlásit.
Vnímám ustanovení 2.4 Závazných pokynů pro žadatele a příjemce podpory v programu NZUL a domnívám se, že vydáním posudku EKIS nic neriskuje.
Žádám (prosím) vás tímto, pokud byste byli ochotni se k mým záměrům vyjádřit, abyste mi sdělili termín případné možné návštěvy včetně dodání potřebných dokladů tak, abych minimalizoval vámi strávený čas a energii.
S pozdravem
Dobrý den,

střediska EKIS zpracovávají Odborné posudky na základě těchto podkladů:

- co nejaktuálnější projekt domu (pokud je k dispozici);
- přehledná fotodokumentace exteriéru a případně interiéru při zateplování stropu, střechy nebo podlahy, anebo výměny oken - musí jít o vytápěné místnosti (fotodokumentace se dokládá i k žádosti o podporu);
- výpis z katastru nemovitostí,
dále se dokládá:
- dokument prokazující vlastnictví bankovního účtu žadatele;
- dokument prokazující čerpání příspěvku na bydlení nebo důchodu;
- je třeba mít zřízenu i elektronickou identitu pro podání žádosti a vložení dokumentů do elektronického systému; zkuste si přihlášení do systému na https://zadosti.sfzp.cz a případně si identitu připravte.

Termín osobního jednání doporučuji domluvit na základě telefonického kontaktu.

Hezký den.

Jan Pašek
725 821 481
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk