Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.12.22 / dotaz č. 149491
Dobrý den,
prosím mám dotaz ohledně zateplení RD v Jindřichově Hradci.
RD byl postaven v roce 1990. Původní dokumentace už neexistuje.
Prosím chci se zeptat co je potřeba udělat za výkresy, abych mohl žádat o dotaci na výměnu oken a zateplení.
Je potřeba udělat kompletní projekt stávajícího stavu nebo mi bude stačit zakreslení "nového stavu"(stávající stav) s vyznačením nových oken a zateplení (např. červenou barvou)?
Technická zpráva stačí v popisu v energetickém hodnocení budovy? (původní neexistuje)
Děkuji
Dobrý den,
pokud máte zájem o podání žádosti v programu Nová zelená úsporám na zateplení rodinného domu, tak povinnou přílohou je mimo jiné Odborný posudek, který sestává z projektové dokumentace a energetického hodnocení. Projektová dokumentace musí být v určeném minimálním rozsahu - technická zpráva a výkresová dokumentace (situace stavby, půdorysy jednotlivých podlaží, charakteristické řezy a případně výkresy pohledů). U jednoduchých a přehledných případů je možné návrh realizovaného opatření zakreslit do výkresů stávajícího stavu, avšak návrh musí být dostatečně odlišen (např. barevně). Pokud plánujete výměnu oken bez změny rozměrů a jednoduché zateplení, tak dle mého je možné tyto úpravy barevně zaznačit do stávajícího stavu a dostatečně popsat plánované změny. Oprávněným zpracovatelem projektové dokumentace je osoba autorizovaná podle zákona č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, ve znění pozdějších předpisů.
Minimálním rozsahem energetického hodnocení je průkaz energetické náročnosti, schématické nákresy budovy s vyznačením systémové hranice obálky budovy a jednotlivé protokoly výpočtů energetické náročnosti domu pro stávající a návrhový stav. Oprávněným zpracovatelem energetického hodnocení budovy je energetický specialista, který je držitelem oprávnění podle zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů, ke zpracování průkazu energetické náročnosti.
Technickou zprávu z projektové dokumentace nelze nahradit pouhým popisem v energetickém hodnocení.

S pozdravem,
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB