Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.12.22 / dotaz č. 149540
Chci využít NZU light na výměnu oken. Stávající jsou 20let stará plasová,nevím zda je možné čerpat dotaci.Dále uvažuji o přiteplení střchy i tady co se týká využití dotace nemám jasno.Prosím o zavolání.
Dobrý den, v programu NZU Light je možné mimo jiné žádat na výměnu stávajících oken (typ původních oken není stanoven či omezen) Podmínkou je, že výměna okna probíhá ve vytápěných prostorech domu, nové okna budou mít zasklení izolačním trojsklem a minimální tl. rámu je 70 mm. Podpora je stanovena paušálně za jeden kus okna ve výši 12.000, Kč, okna ve stejném otvoru stavební konstrukce jsou považována za 1 kus, sestava okna s balkonovými dveřmi je považována za 2 kusy. Výměna vstupních dveří je dotována paušální cenou 18.000 Kč za kus
V případě zateplení (přiteplení) střechy nebo stropu pod půdou platí podmínka že bude zateplena celá střešní nebo stropní konstrukce s výjimkou případů, kdy z technických důvodů není možné nebo účelné zateplit celou část konstrukce. Další podmínka je že tloušťka tepelné izolace (včetně případné stávající vrstvy) je minimálně 300 mm a tepelný odpor vrstvy přidaného izolantu je nejméně R= 7,5 m2K/W. Tloušťka přídavné izolace by pak byla stanovena v odborném posudku vypracovaném a potvrzené čelenem MAS nebo pracovníkem EKIS. Dotace je poskytnuta za kompletní opatření (celá plocha konstrukce) v případě střechy 120.000, Kč nebo 50.000, Kč v případě stropu pod půdou.
Platí ale, že celková výše dotace v součtu všech opatřené je omezena na 150.000 Kč a nebo na 100% celkových realizačních výdajů.
Předpokládám, že s ostatními pravidly podpory jste seznámen, především co se týká oprávnění žadatele a příjemce podpory, způsobem podání žádosti a doložení realizace. Pokud ne, můžete dotaz rozšířit na konkrétní oblast.
s pozdravem Švadleňák, EKIS Uherský Brod.
Odpovídá:  Ing. František Švadleňák - EKIS Uherský Brod Ing. Konečný tisk