Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.1.23 / dotaz č. 149778
Začal jsem se zabývat možností využít dotace z programu nová zelená úsporám light a hned na začátku jsem narazil na problém.
Komu je tento program určen?
Jsem vlastníkem nemovitosti bydlím v ní. Trvalé bydliště mám však na jiné adrese. Mám nebo nemám nárok na čerpání této dotace.
Děkuji za odpověď.
S úctou
Žadatelem o podporu NZÚ Light může být pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu a pouze v případě, že má právo nakládat s nemovitostí v plném rozsahu a toto právo není omezeno (např. exekuce). Žadatel a všichni členové jeho domácnosti musí pobírat ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně nebo žadatel v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti o podporu pobíral příspěvek na bydlení (není nutné, aby jej pobíral po celou dobu).
Domácnost tvoří krom žadatele také všechny osoby, které s žadatelem v rodinném domě trvale bydlí a podílí se na úhradě nákladů na své potřeby.

Pro účely programu se za "rodinné domy" považují stávající, řádně dokončené, v katastru nemovitostí evidované:
- stavby pro bydlení, v nichž jsou nejvýše tři samostatné byty,
- obytná část zemědělské usedlosti (statku), která splňuje definici pro byt,
- stavba určená pro rodinnou rekreaci, která je využívána pro trvalé rodinné
bydlení a má přiděleno číslo popisné nebo evidenční.
- vymezené bytové jednotky v rodinných a bytových domech, s řadově uspořádanými bytovými jednotkami, které svoji stavebně technickou konstrukcí a účelem užívání odpovídají řadovým rodinným
domům, a nemají společné prostory a tyto bytové jednotky stavebně technickými parametry a účelem užívání odpovídají rodinnému domu.
- jednotlivé samostatně stojící budovy rodinného domu (evidované společně pod jedním číslem popisným), pokud každá z nich stavebně technickými parametry a účelem užívání odpovídá rodinnému domu a je k bydlení
užívána a současně je i vymezenou bytovou jednotkou dle definice.
Odpovídá:  Ing. Petr Trousil - EKIS Polná, IP Izolace Polná tisk