Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.1.23 / dotaz č. 149781
Začal jsem se zabývat možností využít dotace z programu nová zelená úsporám light a hned na začátku jsem narazil na problém.
Komu je tento program určen?
Jsem vlastníkem nemovitosti bydlím v ní. Trvalé bydliště mám však na jiné adrese. Mám nebo nemám nárok na čerpání této dotace.
Děkuji za odpověď.
S úctou

Závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory v programu Nová zelená úsporám Light pro nízkopříjmové domácnosti v rámci Modernizačního fondu v odstavci 2.1. definují oprávněné žadatele a příjemce podpory:
kromě dalších podmínek
„a) Žadatelem o podporu může být pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu (dle definice RD uvedené v kapitole 9) na jehož úpravy je dotace požadována, ve kterém má trvalý pobyt počínající před 12. 9. 2022“ ...

Uvedená podmínka je rozvedena i v sekci Časté dotazy hned u prvního dotazu:
„Program je určen pro vlastníky a spoluvlastníky rodinných domů z řad seniorů a lidí pobírajících dávky na bydlení. Podmínkou je, aby v době podání žádosti byl rodinný dům ve vlastnictví žadatelů a ti v něm měli současně trvalý pobyt, a to déle než od 12. září 2022. NZÚ Light má přinést prostředky na dílčí zateplení a renovace nízkopříjmovým domácnostem, které jsou nejvíce ohroženy energetickou chudobou“.

Pokud byste se domníval, že Vaším jediným problémem je formální bydliště na jiné adrese a nezapsání trvalého pobytu v předmětné stavbě, ve které skutečně fyzicky trvale prokazatelně a doložitelně bydlíte, upozorňuji Vás na poslední bod odstavce 4.1. Závazných pokynů pro žadatele a příjemce podpory v programu Nová zelená úsporám Light (str.7):
„2. Dokument prokazující trvalý pobyt žadatele v případech, kdy jej nemá v podporované stavbě zapsán“
V tomto případě by se jednalo o nestandardní situaci, jejíž okolnosti byste musel řešit konkrétně jednotlivě se Státním fondem životního prostředí.

S pozdravem Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský - EKIS Vysoké Mýto Czechia-Moravia tisk