Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.1.23 / dotaz č. 149838
S manželem uvažujeme o využití dotace k výměně vchodových dveří v rámci Nová zelená úsporám Light. Dříve než začneme poptáváním výrobců či prodejců, rádi bychom si ověřili, že do skupiny žadatelů pro tuto dotaci patříme. S manželem jsme oba důchodci pobírající starobní důchod, s trvalým pobytem v objektu s ev. č. rekreační objekt, který je před kolaudací po provedených stavebních úpravách na rodinný dům. Domníváme se, že se na nás dotace vztahuje, ale rádi bychom znali vaše stanovisko.
Žadatelem o podporu dotačního programu Nová zelená úsporám Light může být pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu (dle definice RD uvedené v kapitole 9) na jehož úpravy je dotace požadována, ve kterém má trvalý pobyt počínající před 12. 9. 2022 a zároveň:
– žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně, nebo
– žadatel v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti o podporu pobíral příspěvek na bydlení (není nutné, aby jej pobíral po celou dobu).

Dle definice RD dle kapitoly 9 Závazných pokynů jsou pro účely programu za rodinné domy považovány i stávající, řádně dokončené, v katastru nemovitostí evidované:
- stavby určené pro rodinnou rekreaci, které jsou využívány pro trvalé rodinné bydlení a mají přiděleno číslo popisné nebo evidenční.
Ve sporných případech stanoví kategorii stavby, pro potřeby řízení o žádosti o podporu, Fond.

Dle popisu typu pobytu (trvalý pobyt) a druhu nemovitosti (objekt ind.rekreace s číslem evidenčním) byste měli splňovat podmínky programu.
Podporována jsou však pouze opatření v rozsahu dle Závazných pokynů NZÚ-LIGHT, která byla realizována po 12. září 2022, při podání žádosti je třeba doložit fotodokumentaci před realizací opatření a navrhovaná výměna stávajících vchodových dveří (mezi interiérem a exteriérem) za nové musí mít tepelně-izolační výplň a případné zasklení 2-sklem nebo 3-sklem.

Pokud se rozhodnete pro podání žádosti ve spolupráci s naším mEKIS, prosím o zaslání fotodokumentace stávajících vstupních dveří před výměnou na mail adresu h1.snajdarova@gmail.com, ohledně administrace žádosti se domluvíme telefonicky.
Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk