Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.1.23 / dotaz č. 149853
V roce 2022 jsem vyměňovala okna a zateplovala stropy nad přízemím v rodinném domě. Jsem vlastníkem tohoto rodinného domu. V domácnosti žiji s manželem a oba pobíráme starobní důchod.
Okna jsme vyměňovali v červenci 2022 za trojska (u=0,6) - to ale asi nemohu do uplatnit vzhledem k termínu realizace.
Zateplení stropů bylo provedeno 28.11.22 - stříkaná pěnová izolace CROSSIN ATTIC SOFT, tl.280 mm, plocha 100 m2.
Dále nyní realizuji v tomto čp. výměnu zdroje tepla. Za akumulační kamna instaluji elektrokotel.
Chtěla jsem se optat, jak mám postupovat, abych od Vás získala posouzení provedených úprav. Fotografie před a po realizaci mám, rovněž daňové doklady o provedení těchto úprav.
Dotační program NZÚ LIGHT je určen vlastníky RD, kteří jsou příjemci starobního důchodu, tj. v tomto ohledu jste oprávněnými žadateli - zde můžete uplatnit ZATEPLENÍ STROPŮ, kde je za kompletní opatření nad vytápěnými prostory RD poskytována dotace ve výši 50000Kč. Vzhledem k nižší výšce zateplení než požadované 300mm, je třeba v Odborném posudku přepočítat Vámi realizovanou tepelnou izolaci, zda vyhoví podmínkám dotačního programu (požadavek na tepelný odpor v tomto případě vyjde, ale je třeba doložit výpočtem).

Další možností je využít dotační program NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM, kde by bylo možné dostat dotaci i na Vámi dříve realizovaná okna a nově realizované zateplení stropu. Zde je však vyžadováno zpracování projektové dokumentace a energetického posouzení PENB.

Výši možné dotace v jednotlivých dotačních programech Vám můžeme na základě zaslaných podkladů na h1.snajdarova@gmail.com porovnat a rozhodnete se, který program bude pro Vás výhodnější, případně zda pro Vás nebude zajímavá např. i instalace střešní FVE nebo tepelného čerpadla k elektrokotli.
Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk