Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.1.23 / dotaz č. 150098
Chtěl bych požádat o doporučení vhodného dotačního titulu pro financování opatření pro snížení energetické náročnosti budovy. Konkrétně se jedná o výměnu oken v panelovém bytě. Některé byty však již mají okna vyměněna (cca před 20 lety). Zároveň s výměnou oken v uvedeném bytě se připravuje zateplení fasády a střechy celého panelového bytu. Děkuji.
Dobrý den,

budu vycházet z předpokladu, že prostou výměnou oken nebude dosaženo požadované prahové hodnoty energetických úspor domu (min. 20 % proti původnímu stavu). Pak je asi jediným vhodným titulem program SFPI - Státní fond podpory investic (dříve SFRB - Státní fond rozvoje bydlení) Panel 2013+. Jedná se o úvěrový program určený pro vlastníky bytových domů, jehož podpora spočívá "pouze" v poskytování úvěrů s nízkým úrokem.

Pokud bude dosaženo úspory energií aspoň 20 % (to lze ale dosáhnout nejspíše jen v kombinaci s dalšími opatřeními), lze využít další program SFPI Zateplování, který poskytuje úvěry na tato opatření bezúročně.

Pro komplexní opatření, kterými bude dosaženo významných energetických úspor, podpořených projektem a energetickým posouzením, je určen program SFŽP Nová zelená úsporám. Tento dotační program je nejatraktivnější, ale získání dotace vyžaduje splnění velmi přísných požadavků na dosažení úspor.
Viz: https://novazelenausporam.cz/bytove-domy/
Pokud se na komplexních opatřeních celého domu (výměna oken, zateplení obálky stavby, ale i úprava zdroje vytápění a otopné soustavy, montáž efektivních zdrojů energií apod.) shodnou všichni majitelé bytů (zřejmě SVJ), je šance uspět; čím vyšší rozsah opatření, tím vyšší je výše dotace. Nevím ale o žádném dotačním titulu, který by podporoval pouze dílčí opatření v rámci jednotlivých bytů bytových domů.

Hezký den.

Jan Pašek
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk