Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.1.23 / dotaz č. 150290
Dobrý den.
Obracím se na vás jako předseda bytového družstva ........... v Ostravě Hrabůvce.
Máme záměr jako družstvo přejít v našem bytovém domě od CZT Veolia na tepelné čerpadlo.
Chtěl jsem se zeptat, zda máme při přechodu z CZT na tepelné čerpadlo určené pro vytápění i přípravu TÚV nárok na dotaci, například z programu Nová zelená úsporám.
A pokud ano, kam je nejlepší se obrátit, co je potřeba pro to udělat.

Děkuji moc za odpověď a přeji pěkný den.
Dobrý den,
V rámci odpojení od CZT (nově CSZT) budete pravděpodobně muset prokázat předložení: „Ekonomicky, ekologické studie“ ve které En. Specialista výpočtem prokazuje, že tento přechod na jiný zdroj je nejen finančně výhodný, ale také má pozitivní dopad na životní prostředí, snížení CO atd…a jinými finančními a časovými komplikacemi se také může bránit Veolia od dopojení od její soustavy.
Dokonce jsem reálně řešil kousek od Vás na Hasičské 50 – v nově rekonstruované budově požadavek Veolie na zaplacení veškerých nákladů na přípravu projektu i realizaci následných opatření po tomto našem požadovaním odpojení. Argumentovali to tak, že naše odpojení způsobuje další návazné komplikace, které bude nutné vyřešit. Nejhorší na této situaci bylo, že dokázali v tuto chvíli pouze vyčíslit náklady na přípravu tohoto řešení – tedy na vypracování projektové dokumentace ze které by teprve vzešlo kolik bude stát její realizace. Jinými slovy Distrubutor CZT se bude snažit, aby jste se od něho neodpojili.

Ohledně dotace je to obdobné – neboť energetický zákon bere zdroj CZT také jaké jeden z podporovaných zdrojů a tedy nejsou na takovouto výměnu vypisovány dotační výzvy. Tzn, Zelená úspora toto nenabízí, a další dotační výzvy můžou být vypisovány pokud by En. Auditor výpočtem prokázal pozitivní dopad na životného prostředí…atd.

Přehled možných dotací můžete najít např. zde:
https://www.prehleddotaci.cz/vypis-programu/?sp111=on&sp112=on&sp113=on&sp114=on&sp115=on&sp116=on&sp117=on&sp118=on&ia27=on&ia29=on&ia32=on&ia28=on&ia33=on&ia30=on#size=all&page=1&pageTo=1&sp112=1&sp113=1&sp114=1&sp115=1&sp116=1&sp117=1&sp118=1&ia27=1&ia29=1&ia32=1&ia28=1&ia33=1&ia30=1

Ohledně relevantnosti, že je možné danou dotaci podpořit také nové čerpadlo za stávající CZT dotazujete na administrátory jednotlivých dotačních titulů.
Odpovídá:  Ing., Ph.D. David Sýkora - M-EKIS Ostrava, Ing. David Sýkora, Ph.D. tisk