Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.1.23 / dotaz č. 150441
Dobrý den . V rose 1995 jsem zateplil fasádu domu polystyrenem o síle 5 cm
je to nedostatečné plesniví mi některá místa
mohu žádat dotaci na nové zateplení zda ano jestli mi poradíte s dotací.
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Zateplení fasády v tl. 50mm z pohledu dnešní legislativy je nevyhovující. V rámci dotazu jste více nerozvedl typ konstrukce, tak úplně neumím vyhodnotit jaký aktuální součinitel prostupu tepla daná konstrukce může mít. S ohledem na aktuální situaci s navýšením cen energií doporučuji konstrukci zateplit. Za mne bych stávající polystyren demontoval a nahradil novým.
V případě, že splňujete podmínky Nová zelená úsporám Light, tak můžete využít tento dotační titul. Zde je nutný pouze Odborný posudek, který Vám může potvrdit jak specialista EKIS, M-EKIS nebo člen místní akční skupiny České republiky „MAS“. Zástupce EKIS, M-EKIS, MAS provede obhlídku na místě, provede fotodokumentaci a doporučí konkrétní řešení. Maximální výše dotace je 150 tisíc přičemž na jednotlivá opatření jako je např. zateplení fasády, výměna oken apod. je stanovena maximální částka o kterou lze žádat. Je zapotřebí si uvědomit, že program není určen na komplexní opatření, kde by tato opatření měla být žádána z programu Nová zelená úsporám. Bližší informace k podmínkám najdete na stránkách https://novazelenausporam.cz/ v sekci NZÚ light.
V případě, že neplníte podmínky NZÚ Light, tak můžete využít klasické Nové zelená úsporám. Zde je však je nutné vypracovat projektovou dokumentaci a Energetický posudek. Více na https://novazelenausporam.cz/.
Co se týká vzniklých plísní, tak ta po většinu vzniká, kde vzduch necirkuluje a kde je chladný povrch, většinou pod 12 °C. Nejčastěji vzniká za skříněmi, kuchyňskou linkou, v koutech a podobně. Přesnou příčinu pomůže odhalit odborník. Ke kondenzaci vody ve zdivu vlivem dosažení teploty rosného bodu dochází nejčastěji v zimě. Posunutím rosného bodu mimo konstrukci docílíme vhodným tepelným izolantem. Správný návrh tloušťky zateplení je nutné posoudit před samotnou realizací odborníkem v oblasti tepelné techniky.

Odpovídá:  Tomáš Kaleta - M-EKIS Frýdek-Místek Ing. Kaleta tisk