Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.1.23 / dotaz č. 150517
Dobrý den.Jsem starobní důchodce a vlastním dům s 2 byty.Jeden byt obývám já a druhý moje vnučka, která je na mateřské dovolené,má zde trvalý pobyt.Chci se zeptat zda mohu žádat o dotaci na výměnu oken.Děkuji za odpověď.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Váš dotaz zřejmě směřuje k dotaci Nová zelená úsporám Light.
Zde jsou dvě základní pravidla:
Žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3.stupně. Vzhledem k tomu, že členem domácnosti je vnučka na mateřské dovolené, tak tuto podmínku nesplníte. A to v případě, že by se okna měnila v celém domě, který plní podmínky, že se jedná o rodinný dům, RD smí mít max. 3 byty, více to text pravidel nerozvádí.
Druhá podmínka hovoří o tom, že žadatel v období mezi 12.9.2022 a dnem podání žádosti o dotaci z NZU Light pobíral příspěvek a bydlení. Zde lze doporučit spočítat příjmy celé domácnosti a na příslušném úřadu zjistit, zda na příspěvek na bydlení náhodou nemáte nárok.
Předpokládám, že RD by se uvažoval jako jedna domácnost, byť zde jsou 2 byty.
Ohledně rozdělení na byty jsou podmínky Závazných pokynů pro žadatele poněkud nejasné. Hovoří se zde sice o vymezené bytové jednotce, ale to se jedná pouze v tom případě, že je evidována v katastru nemovitostí.
Lze mít na mysli možnost, provést výměnu pouze ve Vašem bytě. Zde bych doporučil tento dotaz ještě adresovat přímo na e-mail SFŽP, jak se doporučuje ve sporných případech.

Ing. J. Veselý, poradce EKIS
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.