Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.1.23 / dotaz č. 150684
Dobrý den,
RD s čp..má dvě bj.
Duchodkyně spolumajitelka RD (žadatelka o dotaci NZULight) sama bydlící v přízemí vede samostatnou domácnost.
2 duchodci bydlící v 1.patře s pracujícím synem vedou svou samostatnou domácnost.
Jde o oprávněného žadatele ?
Děkuji za odpověd.




Vážený,
dle „Závazných pokynů pro žadatele…NZÚ Light…“ části 2.1 …“ může být oprávněným žadatelem o podporu pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu na jehož úpravy je dotace požadována, ve kterém má trvalý pobyt počínající před 12.9.2022 a zároveň :
-žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3.stupně nebo žadatel v období mezi 12.9.2022 a dnem podání žádosti o podporu pobíral příspěvek na bydlení ( není nutné, aby jej pobíral po celou dobu).
Dle další kap. 9 „Závazných pokynů…“ je u rod. domů uváděn pojem „vymezené byt. jednotky“ s další definicí, co to vym. byt. jednotka je. K této je zde potom uváděno že, „ vymezená byt. jednotka je bytová jednotka, která je evidována v katastru nemovitostí dle zák. č.256/2013 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
Potom dle našeho názoru bude potřebné v katastru nemovitostí ověřit, zda máte takto Vaše byt. jednotky evidovány a mohli uvedené v žádosti doložit.
Uváděné „Závazné pokyny pro žadatele…NZÚ Light…“ jsou k dohledáni na www stránkách NZÚ Light (https://novazelenausporam.cz/jak-na-to/jak-na-to-v-nzu-light/).
Případné nejasnosti a další upřesnění v případě Vaší situace můžete také komunikovat na uváděných stránkách buď formou e-mailového dotazu nebo telefonicky na tam uváděném kontaktním tel. čísle.
S pozdravem Ing. Pavel Svoboda, EKIS Olomouc
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk