Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.1.23 / dotaz č. 150712
Dobrý den,

chtěl bych se zeptat na něco k termínu „Hlavní zdroj tepla na vytápění“. V pokynech pro žadatele dotace Nová zelená úsporám je k tomuto termínu uvedeno, že je to zdroj, který zajišťuje největší podíl dodávky tepla pro vytápění budovy za celý rok vzhledem ke všem případným ostatním zdrojům a je pro tento účel přiměřeně dimenzován. V případě navrhovaných zdrojů musí jeho jmenovitý výkon krýt minimálně 60 % tepelné ztráty budovy. Je hlavní zdroj určen v platném průkazu energetické náročnosti předloženém ve stavebním řízení.

1. Pokud máme novostavbu (nízkoenergetický RD), kde hlavní zdroj energie pro vytápění jsou krbová kamna na dřevo příp. pelety a jako vedlejší zdroj elektrokotel, a kamna jsou správně dimenzovaná, můžeme dostat dotaci na novostavbu (samozřejmě při splnění dalších kritérií)?

2. A dále, pokud toto jako hlavní zdroj tepla v PENB (pro stavební řízení) uvedeno nebylo, ale díky vylepšení izolačních vlastností budovy, a vhodným umístěním a typem krbových kamen se toto hlavním zdrojem stalo, předpokládám, že by bylo nutné nechat vyhotovit nový PENB reflektující změnu situace (a stavby) - je to správně?

Předem děkuji.


Dobrý den,
předpokládám, že vás zajímá možnost podpory v oblasti B pro novostavby rodinných domů s velmi nízkou spotřebou energie v Nové zelené úsporám (NZU).
Vámi vyjmenované podmínky a definice jsou uvedeny v Závazných pokynech programu. Závazné pokyny platí pro všechny oblasti podpor. U základní definice hlavního zdroje je uvedeno, že pro novostavby je hlavní zdroj určen v platném průkazu energetické náročnosti (PENB) předloženém ve stavebním řízení.
Z vašeho dotazu nevyplývá v jaké fázi dostavěnosti a provozu domu jste. Pokud jste se realizací stavby odchýlili od původního záměru, měl by se aktualizovat i PENB. Energetický specialista, jakožto zpracovatel PENB ale musí plnit podmínky vyhlášky č. 264/2020 a české technické normy ČSN 73 0331-1, které jsou zaměřeny na energetickou náročnost budov a řeší mimo jiné podíly při použití více zdrojů tepla v budově. Norma tedy uvádí maximální možné podíly pokrytí dle typu zdroje tepla. Důvod je celkem zřejmý, aby se předešlo určitým machinacím s podíly zdrojů tak, aby dům splnil podmínky především v parametru primární energie z neobnovitelných zdrojů.
Doporučuji se tedy obrátit na vašeho zpracovatele PENB a tuto problematiku a případnou možnost pro dotaci v oblasti B s ním prodiskutovat. Stěžejní však bude dodržení podmínek výše zmíněné vyhlášky a normy.
Vámi uváděná podmínka ze závazných pokynů NZU ohledně jmenovitého výkonu ve výši min. 60% tepelné ztráty budovy se dle mého vztahuje především pro oblast podpory C.1, která je zaměřena na výměnu hlavních zdrojů tepla na vytápění ve stávajících rodinných domech.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB