Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.1.23 / dotaz č. 150768
Mám dotaz ohledně možnosti čerpání dotace na zateplení části fasády RD.
Jedná se o RD trvale obýván. V části RD bydlí rodina dcery / dcera vlastní 1/2 RD/, v části bydlíme spolu s manželkou, oba ve starobním důchodu / vlastnictví 1/2 RD/.
Jedná se o přízemní RD v části s obytným podkrovím. Dům je uveden jako jedna bytová jednotka, má dva samostatné oddělené byty a dva samostatné vchody, bez vnitřního propojení.
Část domu, obývající trvale rodinou dcery, je po kompletní rozsáhlé vnitřní rekonstrukci včetně kompletního zateplení z r. 2020-2021. V části domu, kde trvale bydlíme s manželkou, jsou zatepleny kompletně stropní konstrukce / minerální vata tl. 45 cm / a provedena kompletní výměna oken za vakuová trojskla. Všechny tyto opravy a rekonstrukce bez čerpání dotací.
Uvažujeme ještě o zateplení fasády v naší části domu tak, aby zateplení domu bylo kompletní.
Za podání informace k možnosti čerpání nějaké dotace předem děkuji.
Dobrý den,
pokud nemá RD v katastru nemovitostí zapsané vymezené bytové jednotky, bude pro potřeby dotací posuzován jako celek.
Z hlediska dotačního programu "Nová zelená úsporám light" by potom bylo možné žádat pouze v případě, že by dcera pobírala příspěvek na bydlení.
Obecně je ale možné žádat v klasickém dotačním programu "Nová zelená úsporám", kde jsou podporována opatření provedená po 1.1.2021.
Pro splnění podmínek v dotačním programu "Nová zelená úsporám" je nutné splnit určitá technická kritéria (prokazuje se odborným posudkem).

S pozdravem M. Stejskal