Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.1.23 / dotaz č. 150787
Dobrý den

Chtěl bych se jenom zeptat na toto. Kvůli vysokým cenám jsem se přestěhoval z paneláku na chalupu, rovněž má žena, jsme rovněž ve starobním důchodu. Zde žijeme již 4 roky ale nemáme zde trvalý pobyt.
Jak jsem se dozvěděl, nemám na dotace zeleným úsporám nárok. Což potvrzení od obecního úřadu, že zde žiji již několik let. Dostal bych potom nějaké dotace. Je to již starší chalupa, staré dveře, okna a pod.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
aktuálně vyhlášený program Nová zelená úsporám Light je zaměřen na nízkopříjmové domácnosti (důchodci a domácnost pobírající příspěvek na bydlení), které vlastní rodinný dům a mají v něm trvalý pobyt počínající před 12.9.2022.
Pokud v domě nemáte nahlášený trvalý pobyt, tak se obávám, že nejste oprávněnými žadateli o podporu z tohoto programu.

Další možností pro rodinné domy je klasický program Nová zelená úsporám, který je obdobně zaměřen na snižování energetické náročnosti stávajících domů formou zateplení či výměny výplní otvorů. Zde je rozhodující typ domu, pokud se jedná o klasický rodinný dům, není zde žádná podmínka trvalého bydlení, pouze vlastnictví. Pokud by se jednalo o stavbu určenou pro rodinnou rekreaci, která je využívána pro trvalé rodinné bydlení a má přiděleno číslo popisné nebo evidenční, tak zde je podmínkou prokázání trvalého pobytu nejméně dva roky před podání žádosti o podporu.
Program Nová zelená úsporám je však více složitější pro splnění podmínek. Je zde nutné dosáhnout plánovaným zateplením či výměnou výplní otvorů určitých úspor a k žádosti předložit projektovou dokumentaci a energetické výpočty. Bližší informace naleznete na stránkách programu www.novazelenausporam.cz.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB