Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.1.23 / dotaz č. 150956
Jsem spolumajitel dle KN objektu k bydlení (5bytových jednotek a 1nebytová jednotka) ve 3st OZP a druhá spolumajitelka je starobní důchodce. Lze vyměnit okna s využití dotačního programu Nová zelená úsporám Light?
Dotační program Nová zelená úsporám Light je určen pro vlastníky nebo spoluvlastníky rodinného domu (dle definice RD) na jehož úpravy je dotace požadována, ve kterém má trvalý pobyt počínající před 12. 9. 2022.

Definice rodinného domu - pro účely programu jsou za rodinné domy považovány stávající, řádně dokončené, v katastru nemovitostí evidované:
- stavby pro bydlení, v nichž jsou nejvýše tři samostatné byty,
- vymezené bytové jednotky, viz definice, v rodinných a bytových domech, s řadově uspořádanými bytovými jednotkami, které svoji stavebně technickou konstrukcí a účelem užívání odpovídají řadovým rodinným domům, a nemají společné prostory a tyto bytové jednotky stavebně technickými parametry a účelem užívání odpovídají rodinnému domu.
- jednotlivé samostatně stojící budovy rodinného domu (evidované společně pod jedním číslem popisným), pokud každá z nich stavebně technickými parametry a účelem užívání odpovídá rodinnému domu a je k bydlení užívána a současně je i vymezenou bytovou jednotkou dle definice.

Ve sporných případech stanoví kategorii stavby, pro potřeby řízení o žádosti o podporu, Fond.
Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk