Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.1.23 / dotaz č. 150999
Dobrý den, chtěl bych si u svého staršího rodinného domku zateplit půdu, dosáhnu na dotaci a v jaké výši? Jsem důchodce 72 let,moje manželka ještě v důchodu není a pracuje. Děkuji za odpověď.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Pokud míříte na dotaci Nová zelená úsporám Light, pak se Vás týká hned ta první základní věc a to, kdo je příjemcem dotace. A to je buď:
Žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3.stupně. Vzhledem k zaměstnání manželky nesplňujete.
Nebo aby žadatel v období mezi 12.9.2022 a dnem podání žádosti pobíral příspěvek a bydlení. Zde by nevadilo, že manželka je ještě pracující. Příspěvek není nutno pobírat po celou tu dobu.
Takže jsou varianty: zvážit, kdy půjde manželka do důchodu, nebo jaké jsou Vaše celkové příjmy a zda přece jen nemáte na příspěvek na bydlení nárok?
Druhá možnost je pak klasická dotace Nová zelená úsporám, která je pro všechny. Ale s tím, že zde již potřebujete mít projektovou dokumentaci a odborný energetický posudek. Rovněž by se mohlo při výpočtu posudku stát, že pouhé zateplení půdy nestačí, neboť zde jsou jiná pravidla a pak by bylo nutno ještě nějaká další opatření přidat. Rovněž výše dotace se počítá jinak a mohla by být pro Vás méně výhodná. Tento případ doporučuji konzultovat osobně v rámci bezplatného poradenství ve středisku EKIS v místě nebo poblíž Vašeho bydliště.

Ing. J. Veselý, poradce EKIS
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.