Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.1.23 / dotaz č. 151055
V rámci programu Zelená úsporám bychom chtěli vyměnit troje vstupní dveře -2 x přízemí 1 x balkon,
Jsme dva důchodci, jaká je možnost a výše dotace. Situace bude asi komplikovaná, protože se jedná o rodinný dům,
ve společném vlastnictví, ve kterém žijí celkem 4 důchodci.Dům má jedno číslo popisné, byty jsou oddělené se samostatným vchodem, půdní prostor je společný. Písemná odpověď bude asi složitá, je možné nějaké osobní, setkání ?
Dobrý den pane Malý.
Z vašeho dotazu snad správně usuzuji, že se dále budeme bavit o dotačním programu Nová zelená úsporám light (dále NZÚ-L).
Abyste splnili podmínky dotačního programu, musí být žadatel ke dni 12.9.2022 majitelem nebo spolumajitelem rodinného domu (dále RD) a zároveň k tomuto datu musí mít zde trvalé bydliště. Budete-li žadatelem vy a jste spolumajitelem domu, máte v něm trvalé bydliště a pobíráte starobní důchod, první část podnímek NZÚL jste splnili.
Protože váš dům má jedno číslo popisné, i když má více bytových jednotek se samostatnými vchody, jste z pohledu NZÚ-L bráni jako jedna domácnost. Zde také splňujete podmínky dotačního programu, protože všichni pobíráte starobní důchod. Potom zde ani není podmínkou, aby ostatní spolubydlící zde měli trvalé bydliště.
Pro kontrolu přesného splnění dalších podmínek, bych se musel podívat do katastru nemovitostí, jestli máte RD vedený jako jeden celek nebo ho máte rozdělený na vyhrazené samostatné bytové jednotky. To bychom případně provedli při vaší návštěvě u nás v kanceláři. Děkuji.
Dotace na jedny vstupní dveře činí 18.000,- Kč/ks, balkónové dveře jsou brány jako okno, zde je dotace ve výši 12.000,- Kč/ks.
V případě dalších dotazů neváhejte napsat nebo zavolat nebo si domluvit osobní konzultaci, tel.: 602351486.