Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.1.23 / dotaz č. 151151
Dobrý den,

v pokynech pro žadatele dotací Nová zelená úsporám na str. 15 je tabulka týkající se novostaveb.

V této tabulce je uvedeno pro nízkoenergetický dům „Primární energie z neobnovitelných zdrojů EpN,A [kWh.m-2.rok-1] ≤ 0,8 ER (klas. třída A) „. Ne zcela rozumím údaji 0,8 ER ve vztahu ke konkrétní číselné hodnotě energie z neobnovitelných zdrojů v dané stavbě (kolik max. kWh na metr čtvereční za rok má být spotřeba energie z těchto zdrojů v domě?). Jak lze určit (vypočítat) energetickou náročnost referenční a hodnocené budovy, příp. lze někde najít nástroj-kalkulačku pro tento výpočet (0.8 ER) dosazením údajů z konkrétního PENB?

A dále je tam údaj „Součinitel prostupu tepla jednotlivých konstrukcí na obálce budovy, U [W.m-2.K-1], ≤ 0,6 UN,20“. V PENB k našemu domu je tabulka s hodnotami U pro jednotlivé části konstrukce obálky (podlaha, výplně otvoru, strop aj.) – mám tomu rozumět tak, že žádná z těchto hodnot u našeho domu nemá být větší než 0,6 W.m-2.K-1 (pro splnění tohoto kritéria)?

Děkuji.

Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Hodnota 0,8 ER popisuje poměr vypočtené spotřeby primární energie z neobnovitelných zdrojů (dále jen primární energie) hodnocené budovy vůči vypočtené spotřebě budovy referenční. Dotační titul si tedy klade za požadavek, aby hodnocená budova (tedy budova, jak jí máte navrženu jak po stránce stavební, tak technologické) byla ve spotřebě primární energie o 20% lepší, nežli je budova referenční. Budova referenční je budova geometricky stejná, jako ta, kterou máte navrženu, ovšem s danými srovnávacími parametry obálky a technologií. Parametry referenční budovy i hodnocené budovy se vypočítají a následně se vzájemným porovnáním výsledků deklaruje plnění parametrů. V PENB najdete v sekci „Přehled plnění závazných požadavků vyhlášky“ údaje k primární energii – vypočtená hodnota a referenční hodnota. Jejich vzájemným porovnáním získáte onen poměr. Plnění rovněž můžete zkontrolovat porovnáním klasifikační třídy primární energie, která by měla být v kategorii A.
V případě kalkulačky předpokládáme, že myslíte kalkulačku online a zdarma. Pro aktuálně platnou legislativu pravděpodobně žádná kalkulačka k dispozici není. Můžete samozřejmě využít některý z profesionálních software pro hodnocení energetické náročnosti budov. Nicméně pro výše uvedené porovnání to nejspíše není třeba.
Co se týče součinitele prostupu tepla jednotlivých konstrukcí, zde je požadavek ≤ 0,6 UN,20. Hodnota UN,20 vyjadřuje normou požadovanou hodnotu pro budovy s převažující návrhovou teplotou 18-22°C. Tuto hodnotu najdete v PENB v tabulce konstrukcí ve sloupečku s názvem „Požadavek ČSN 730540-2“. V případě zón s převažující teplotou 20°C potom plnění požadavku ≤ 0,6 UN,20 můžete zkontrolovat poměrem hodnoty ze sloupečků „Vypočtená hodnota“/“Požadavek ČSN“. Tento poměr musí být menší nebo rovno 0,6 a vyjadřuje tedy, že všechny konstrukce musí mít o 40% nižší součinitel prostupu tepla, nežli je normou požadovaný.
S pozdravem Jan Antonín, EnergySim