Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.1.23 / dotaz č. 151305
Dobrý den je možné žàdat o dotaci na částečné zateplení stropu a u oken jen na výměnu skel z dvojitých skel na trojité a mohu žádat o dotaci i když jsem v roce2022 žádal o dotaci na fotovoltajckou elektrárnu . Děkuju za odpověď. Jsme s manželkou oba starobní důchodci bydlíme v rodiném domku sami.
Dobrý den,

dotazujete se zřejmě na dotační titul Nová zelená úsporám light, zaměřený na seniory a nízkopříjmové domácnosti. Na 3 Vaše otázky odpovídám následovně:

1. Zateplení stropu pod půdou musí splňovat tyto podmínky:
- zateplení bude provedeno v celé ploše nad VYTÁPĚNÝMI prostory, s výjimkou případů, kdy není z technických důvodů možné nebo účelné zateplit celou část konstrukce - takže nemusíte zateplovat nad nevytápěnými místnostmi a tam, kde by to znamenalo nepřiměřený zásah do konstrukce domu;
- požadovaná celková tloušťka tepelné izolace (včetně případné stávající) je minimálně 300 mm - nicméně v případech s použitím tepelněizolačních materiálů s návrhovou tepelnou vodivostí λ nižší než 0,04 W/m.K může být navržena izolace menší tloušťky.

2. Pokud jde o výměnu pouze skel v oknech při ponechání stávajících rámů, v odpovědích na položené dotazy je u poskytovatele dotace tato informace:
Dotaz: Je možné vyměnit pouze pohyblivou část okna a ponechat původní rám?
Odpověď: Dotaci lze získat na výměnu celého okna včetně rámu. Repase je povolená pouze u špaletových oken.
Nicméně dle mého názoru by mělo být možné jednat o výjimce v případě, kdy zabudované rámy splňují parametry požadované poskytovatelem dotace, tj. jejich hloubka je nejméně 70 mm, případně se šesti komorami a více. Jejich vybourání a nahrazení novými rámy o stejných parametrech považuji za neúčelné. Tuto možnost je ale nezbytné projednat.

3. To že čerpáte dotaci na FVE není překážkou, protože se jedná o využití jiného dotačního titulu než NZÚ light.

Hezký den.

Jan Pašek
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk