Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.1.23 / dotaz č. 151306
Dobrý den,
tímto bych vás chtěl poprosit o následující informaci:
V nejbližší době bude provedena instalace FVE na střeše našeho RD. Panely budou instalovány rovněž na střechu zahradního domku, který má zastavěnou plochu cca 14,5 m2. K proplacení státní dotace je údajně nutné, aby byly všechny stavby, na kterých je instalována FVE zapsány v katastru nemovitostí. Zahradní domek v KN zapsán není, protože k jeho výstavbě žádné povolení potřeba nebylo ( to musí být až od 25 m2). Katastrální úřad údajně zapisuje do KN stavby až od velikosti 16m2.

Je tedy nutné zahradní domek zapsat do KN, aby byla státní dotace proplacena?

Děkuji moc za vaši odpověď
Dobrý den,
v Závazných pokynech pro žadatele a příjemce podpory z programu Nová zelená úsporám je pouze uvedeno, že fotovoltaický systém musí být umístěn na rodinném domě, jiné stavbě plnící doplňkovou funkci ke stavbě rodinného domu, či jiné speciální konstrukci uzpůsobené tak, aby neomezoval růst vegetace a její údržbu. O nutnosti zapsání v katastru nemovitostí žádná zmínka v Závazných pokynech není.
Pokud se chystáte čerpat dotaci z programu Nová zelená úsporám, doporučuji se se Závaznými pokyny každopádně seznámit: https://novazelenausporam.cz/dokumenty/rodinne-domy/.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB