Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.1.23 / dotaz č. 151324
dobrý den , mám dotaz: manžel je vlastníkem domu na vesnici, ale trvalé bydliště má jinde, je starobní důchodce. V domě má trvalé bydliště jeho sestra, též ve starobním důchodě. Chceme vyměnit okna, která jsou špatná, původní. Má nárok na dotace nová zelená úspora light? nebo na nějaké dotace, v případě kam se obrátit, děkuji za odpověď

Vážená,
dle „Závazných pokynů pro žadatele…NZÚ Light…“ části 2.1 …“ může být oprávněným žadatelem o podporu pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu na jehož úpravy je dotace požadována, ve kterém má trvalý pobyt počínající před 12.9.2022 a zároveň :
-žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3.stupně nebo žadatel v období mezi 12.9.2022 a dnem podání žádosti o podporu pobíral příspěvek na bydlení ( není nutné, aby jej pobíral po celou dobu).
Dle Vašeho popisu vlastník RD v něm nemá trvalé bydliště a zřejmě v něm nebydlí . V domě má trvalé bydliště pouze zde popisovaná sestra, ta však dle popisu není vlastník, ani spoluvlastník. Potom takovýto případ neplní požadavky kladené na oprávněného žadatele a příjemce podpory ve smyslu „Závazných pokynů pro žadatele…NZÚ Light…“
Uváděné „Závazné pokyny pro žadatele…NZÚ Light…“ jsou k dohledáni na www stránkách NZÚ Light (https://novazelenausporam.cz/jak-na-to/jak-na-to-v-nzu-light/).
Případné nejasnosti a další upřesnění v případě Vaší situace můžete také komunikovat na uváděných stránkách buď formou e-mailového dotazu nebo telefonicky na tam uváděném kontaktním tel. čísle.
V případě dalších dotazů ohledně možnosti dotace ve standardním programu Nová zelené úsporám (zde již není požadavek na tzv. „nízkopříjmovost“ domácnosti), doporučujeme kontaktovat poradenská střediska EKIS ležící co nejblíže RD, na které by jste chtěli uplatnit nějakou podporu (viz např. www stránky www.mpo-efekt.cz).
S pozdravem Ing. Pavel Svoboda, EKIS Olomouc
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk