Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.1.23 / dotaz č. 151429
Dobrý den,

měl bych zájem o dotaci z NZÚ light na výměna oken.
Chtěl bych se dovědět víc, jak zažádat popřípadě kdyby někdo dorazil a na konzultaci.

Děkuji za odpověď


Vážený,
z Vašeho textu vyplývá, že v programu Nová zelená úsporám (NZÚ) Light, máte zájem o podporu na výměnu okenních konstrukcí, což tento program umožňuje. Je však primárně určen pro tzv. nízkopříjmové domácnosti, kde podle „Závazných pokynů pro žadatele…NZÚ Light…“ části 2.1 …“ může být oprávněným žadatelem o podporu pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu na jehož úpravy je dotace požadována, ve kterém má trvalý pobyt počínající před 12.9.2022 a zároveň : -žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3.stupně nebo žadatel v období mezi 12.9.2022 a dnem podání žádosti o podporu pobíral příspěvek na bydlení ( není nutné, aby jej pobíral po celou dobu).
Dále pokud se týká podpory na výměnu stávajících okenních konstrukcí za nové, tak u těchto se jedná o okna ve vytápěných místnostech a to včetně střešních oken a balkónových dveří. Nově instalovaná okna musím mít zasklení izolačním trojsklem a tloušťka rámu musí být min. 70mm. Výše podpory na 1ks takové konstrukce je 12 000,- Kč.
Žádost a požadované přílohy se podávají pouze elektronicky prostřednictvím portálu AIS Státního fondu životního prostředí. Všechny pokyny a postupy týkající se tohoto dotačního programu jsou podrobně popsány na web stránkách programu NZÚ Light (https://novazelenausporam.cz/jak-na-to/jak-na-to-v-nzu-light/) . Pokud byste potřeboval něco konkrétního konzultovat, tak prosím napište na e-mail našeho konzultačního střediska EKIS v Olomouci - svobodapa@volny.cz.
S pozdravem Ing. Pavel Svoboda, EKIS Olomouc
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk