Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.1.23 / dotaz č. 151661
Dobrý den,
máme rodinný dům kolaudovaný v roce 2002, obvodové zdivo Ytong 380mm, bez další izolace, dřevěná Eurookna s rámy 68mm a dvojskly s koeficientem 1,4, izolace podkroví 180mm skelné vaty.

Po 20 letech potřebujeme udělat opravu fasády a renovaci oken a řešíme, zda by mělo smysl při té příležitosti uvažovat o dodatečné izolaci fasády a výměně skel, případně zda by to šlo provést v rámci programu Zelená úsporám.

Současný stav zateplení nepovažuji za úplně špatný, takže nevím, zda je reálné dalšími opatřeními dosáhnout snížení spotřeby o 30%, jak je v programu Zelená úsporám požadováno. Co byste nám v naší situaci doporučili?
Děkuji
Dobrý den,
vzhledem k tomu, že neznáme geometrii domu (tj. výměry oken, fasády, střechy a dalších konstrukcí stavby) a zároveň nevíme nic o tepelném odporu Vámi neuvedených dalších konstrukcí rodinného domu (podlaha na terénu nebo nad suterénem, vstupní dveře, střešní okna apod.) nelze věc jednoznačně posoudit. Nicméně zateplením fasády např. 200 cm EPS, výměnou oken za okna s trojskly (Uw třeba 0,7 až 0,9) a dozateplením střechy např. na 320 mm, lze u každé jednotlivé konstrukce dosáhnout zlepšení o více než 30% - tj. pokud je možné uvedeného zlepšení dosáhnout i u dalších konstrukcí vnější obálky rodinného domu, lze konstatovat, že podmínka snížení spotřeby o 30% je dosažitelná. Samozřejmě při variantě, že nebude možné zasahovat např. do podlah na terénu, je třeba požadovaného snížení dosáhnout větším vylepšením parametrů ostatních konstrukcí obálky budovy anebo třeba instalací řízeného větrání s rekuperací tepla apod. Obecně lze ale konstatovat, že požadovaných 30% by mělo být možné dosáhnout.
S pozdravem Dalibor Andrejs, EKIS Nymburk.