Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.1.23 / dotaz č. 151703
dobrý den, mám dotaz ohledně výměny oken. Potřeboval bych poradit s tím jak nejlépe tepelně izolovat připojovací spáru okna a špalety. Nevím jestli je dobrý nápad přiložit z vnitřní i vnější strany rámu okna polystyren. Nevím jestli bych si neudělal nějaký problém s rosením krajů okna . Děkuji za odpověď
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o poradenství.

Způsob řešení připojovací spáry je popsán v technologickém předpisu pro montáž oken. Ten by měl každý výrobce a dodržovat každá montážní firma, která daná okna osazuje.
Dále existuje norma ČSN 74 0677, která stanovuje veškeré náležitosti montáže oken, mimo jiné způsob užití těsnících pásek na vnější a vnitřní uzávěr spáry. Vlastní připojovací spára se obvykle vyplňuje PUR pěnou, což je standardní řešení. V některých specifických případech to lze řešit i jinak.
Při výměně oken je ale obvykle potřeba zohlednit více požadavků. Především jsou to tepelně technické záležitosti, řešení tepelného mostu ale i to, že detail ostění různých případů může být zcela jiný. To o čem hovoříte Vy, je dodatečné zateplení okenní špalety. Řešení s polystyrénem na vnější špaletě je obvyklé a často doporučované. Optimálně by se mělo jednat o 4 cm EPS nebo XPS, případně i jiného izolantu, dle dalších požadavků (požární ochrana apod.). Špaleta zateplená zvenku obvykle ošetří tepelný most v návaznosti rámu okna. Pokud je obava ze studeného povrchu na vnitřní špaletě u rámu, například pokud se nevejde dostatečná tloušťka izolantu na vnější špaletu, lze doplnit EPS nebo XPS i na vnitřní.
Toto opatření rosení krajů okna na skle nezpůsobí. To je způsobeno jinými příčinami, nejčastěji materiálem distančního rámečku a nedostatečnou hloubkou zapuštění skla do rámu.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk