Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.1.23 / dotaz č. 151987
Dobrý den, jsme dva oddělené vchody jednoho paneláku, ale bohužel máme jen jednu regulaci vytápění pro oba, a to právě ve vedlejším vchodě. V rámci šetření nám naši sousedé vypínají topení. Na naše stížnosti, že je zima, tvrdí, že u nich se topí dobře a že není možné aby se u nás netopilo, protože je to jen jedna soustava. Je možné, že to není pravda a vypínají topení jen nám a sobě topí dobře? A druhá věc je, že když už topení jde, topí se jen velmi slabě na 5. nejvyšší stupeň. Je-li hlavice nastavena na stupeň 1, 2, 3 nebo 4, topení je studené. My si myslíme, že je to proto, že na nejvyšší stupeň se vztahuje pokuta za přetápění. Je možné, že se odečítá teplo za nejvyšší cenu, i když je to vlastně ta nejnižší, protože topení topí na stupeň 5? A je to proto, že při společném vyúčtování si naše peníze za přetápění nechá vedlejší vchod za to že "šetřil"?

Vážená paní, děkuji za váš dotaz.
Na dálku nelze posoudit, zda je možné vypnout dodávku tepla pro jeden ze vchodů, které mají společný zdroj tepla (předávací stanici).
Nízký výkon vytápění může být způsoben více faktory, například nízkou teplotou topné vody nebo nedostatečným průtokem v potrubí.
Doporučuji domluvit si na místě konzultaci s topenářem nebo energetickým specialistou EKIS: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS
Termostatická hlavice funfguje tak, aby topení vypnula, když je v místnosti dosaženo nastavené teploty. To znamená, že pokud je při nízkých stupních radiátor studený, hlavice má signál, že je teplota dostatečná. Většina hlavic je vyrobená tak, že při stupni 3 by mělo být v místnosti asi 20°C. Zkontrolujte si tedy teplotu v místnosti při různých stupních nastavení a případně nechte hlavici vyměnit (pozor, musí být kompatibilní s ventilem na radiátoru).
Náklady na teplo na vytápění se rozúčtovává podle vyhlášky č. 269/2015 Sb. Není možné, aby si vedlejší vchod nechal vaše peníze. To, co se zaplatí teplárně, se musí vybrat od majitelů bytů a žádné peníze nesmí jít „stranou“. Pokuty za přetápění v bytových domech jsou spíše mediální blábol, v praxi se nic takového nepokutuje.
S pozdravem
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk