Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.2.23 / dotaz č. 151988
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na význam decentralizovaných lokálních rekuperací. Rekonstruuji byt 90 m2 ve starší zástavbě a zvažuji do ložnice a dětského pokoje dát rekuperaci XXX. V blízkosti domu je rušná silnice, hlavní motivace byla, že by vzduch do bytu prošel filtrem.

V bytě je podlahové topení napojené na vlastní plynový kotel.

Nejsem si ale jist, jestli u těchto rekuperací nepřevažují negativa (odtok vlhkosti, zamrzání) a jestli jsou opravdu reálně účiné (fungují v režimu nádech/výdech, kolik se toho vzduchu vlastně vymění?) a jestli to teda stojí za to dělat otvory do obvodových zdí.

Děkuji za informaci
Dobrý den,
bohužel nemohu komentovat konkrétní značku nebo výrobce decentrálních rekuperačních jednotek.

Stavební zásah do konstrukcí je relativně minimální hlavně oproti centrální vzduchotechnice.

U decentrálních jednotek s nabíjecím keramickým výměníkem, kde je proměnlivá účinnost zpětného získávání tepla, díky přepínání režimu přívodu a odvodu vzduchu, a nedocílíme tak kvalitního vyvětrání prostoru. Nevýhodou je, že nevyužívají vlhkosti a vznikající kondenzát je proto třeba odvádět do kanalizace. Ze stejného důvodu jsou taková zařízení náchylná vůči mrazu a vyžadují protimrazovou ochranu.

Decentrální jednotky s entalpickým výměníkem zajišťují optimální rekuperaci tepla a vlhkosti. Na rozdíl od decentrálních jednotek bez entalpie tak výměník zabraňuje nadměrnému vysušování vzduchu v zimním období, spolehlivě odvádí nadbytečnou vlhkost z místností, a navíc jeho využitím nehrozí tvorba kondenzátu – což zjednodušuje technické řešení a šetří čas montáže. Větrací jednotky s entalpickým výměníkem pracují bez omezení až do –5 °C. V rozmezích T mezi –5 °C až –15 °C je automaticky aktivována protizámrazová ochrana jednotek, zabraňující jejich zamrznutí.

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.
Odpovídá:  Martin Petr - EKIS Brno CPD tisk